Világgazdaság

Jön a piaci hitelprogram új szakasza

A monetáris tanács a piaci hitelprogram második szakaszának elindításáról határozott. A cél, hogy a bankok emelhessék hitelezési vállalásaikat, így fennmaradjon a kkv-finanszírozás növekedése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elindítja a Piaci hitelprogram (PHP) második szakaszát – jelentették be szerdán. „A PHP első szakaszában a bankoknak nem volt lehetőségük arra, hogy megemeljék hitelezési vállalásaikat, csak a vállalt hitelnövekmény csökkentésére volt mód. Annak érdekében, hogy a bankok emelni tudják hitelezési vállalásaikat, ezáltal a hiteldinamika továbbra is az MNB által egészségesnek – és a szempontjából kívánatosnak – tartott 5–10 százalékos sáv felső felében maradjon, a monetáris tanács a piaci hitelprogram második szakaszának elindításáról döntött” – áll a jegybank közleményében.

A PHP második szakaszának fő eszköze – az első szakaszhoz hasonlóan – a hitelezési feltételhez kötött kamatcsereügylet (HIRS), illetve a likviditáskezelést segítő preferenciális betét. A második szakaszban ugyanakkor több feltétel is változik az elsőhöz képest.

A második szakaszban a HIRS legfeljebb 300 milliárd forint értékben áll a bankok rendelkezésére. (Az eszköz lejárata az első szakaszban allokált HIRS-sel egyezően 2019. február 28.: az MNB a második szakaszban egy tendert tart, amelyen a részt vevő bankok – az első szakaszhoz hasonlóan – azt vállalják, hogy kkv-hitelállományukat az igénybe vett ügyletek névértékének 25 százalékával növelik.) A második szakasz fontos eleme emellett, hogy a preferenciális betétállomány legfeljebb 150 milliárddal emelkedhet. Alapesetben a bankok az első szakaszban alkalmazottal megegyező módon részesülnek a preferenciális betételhelyezési lehetőségből, a monetáris tanács ugyanakkor a második szakaszra vonatkozóan rögzítette, hogy a dinamikus – az eredeti vállalásukat legalább 100 százalékkal meghaladó – hitelnövekedést vállaló bankok nagyobb arányban részesülhetnek a betételhelyezési lehetőségből, mint a kisebb arányú többletvállalást tevők.

A jegybank 2015 őszén indította el a piaci hitelprogramot, a bankok ennek keretében 2016 elején csaknem 200 milliárd forintos vállalást tettek a kkv-hitelállományuk növelésére. A program első éve sikeresnek bizonyult, a hitelintézetek 2016-ban több mint 50 százalékkal túlteljesítették vállalásukat – a jegybank tájékoztatása szerint két szereplő nem tudta teljesíteni a vállalását, közülük az egyik intézménynél csökkent is az eredeti hitelállomány. Összességében a több mint 300 milliárdot hozó „PHP ezzel nagymértékben elősegítette, hogy tavaly már a teljes vállalati szektor hitelezését bővülés jellemezte, a kkv-szektoré pedig több mint 8 százalékkal (önálló vállalkozókkal együtt 12 százalékkal) emelkedett” – emlékeztetett az MNB.