Világgazdaság

Elon Musk elhagyta Trumpot

Miután Donald Trump amerikai elnök ígéretének megfelelően felmondta a párizsi egyezményt, Elon Musk, a Tesla vezére ugyancsak korábbi jelzésének eleget téve, bejelentette, hogy kilép az elnök tanácsadói köréből.

Az Egyesült Államok kilép a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből – jelentette be csütörtökön Donald Trump amerikai elnök. Döntését amerikai népet megterhelő magas költségekkel indokolta. Donald Trump nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az egyezmény túl drága az Egyesült Államok számára, és – mint fogalmazott – ő egy jobb és tisztességesebb üzletet kíván tető alá hozni. Az MTI beszámolója szerint az elnök utalt arra is, hogy a kilépés elhatározásával betartja választási ígéretét, konkrétan azt, hogy az amerikai nép, az amerikai munkások érdekei az elsődlegesek. Trump nehezményezte, hogy a párizsi egyezmény alapján Kínának lehetősége nyílik a károsanyag-kibocsátás 2030-ig történő növelésére.

Forrás: AFP

A döntést megelőző napokban több nagyvállalat vezetője is jelezte, hogy rossz ötletnek tartja a kilépést. Az ExxonMobile, a JP Morgen, a General Elektric, s az Apple mellett a Tesla-vezér, az űrkutatásban is érdekelt Elon Musk konkréttan kijelentette, hogy ki fog lépni az elnök gazdasági és gyártási tanácsadó testületéből, ha az felmondják az egyezményt. Ez meg is lépte az elnök mai bejelentése után. Legalábbis egy twitter üzenetben jelezte, hogy elhagyja az elnököt segítő testületet.

A kilépést bejelentő félórás beszédében Trump leszögezte: június elsejétől az Egyesült Államok beszünteti pénzügyi hozzájárulását a klímaegyezményhez, és nem költi tovább az amerikai adófizetők pénzét a párizsi egyezménnyel létrehozott Zöld Klíma Alapra sem.

Az elnök hangsúlyozta: álláspontja szerint a megállapodás megkötése előtt elődje, Barack Obama „rosszul tárgyalt és csak elkeseredettségből” írta alá a végső megállapodást, amely így az Egyesült Államokra nézve hátrányos lett, s más országokat juttatott előnyökhöz. Ezzel összefüggésben kiemelte: Kína a megállapodás ellenére is változatlanul a világ egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátója, és a párizsi egyezmény alapján lehetősége nyílik a károsanyag-kibocsátás növelésére 2030-ig. Trump szerint az Egyesült Államok így is a világ vezető energiatermelője, nincs hát szüksége az amerikai munkásoknak ártalmas, rossz megállapodásra. „Az amerikai elnöknek elsődleges kötelessége, hogy a saját népét védje” – fogalmazott, s leszögezte: az ő feladata az, hogy a Pittsburghben élők, és ne a párizsiak jövőjével foglalkozzon.

Viszonylag részletesen foglalkozott Trump elnök a gazdasági kérdésekkel. Leszögezte, hogy egy felmérés szerint 2040-ig 6,5 millió állás szűnik meg az iparban, amennyiben érvényesítik a párizsi klímaegyezményben foglalt előírásokat. Közölte: különösen nagy károkat szenvedne a szénipar, amely jelenleg az amerikai energiatermelés egyharmadát adja. Nem reálisak szerinte azok a célok, amelyeket a széndioxid-kibocsátásra vonatozóan az Obama-adminisztráció meghatározott. Donald Trump leszögezte: az Egyesül Államok máris drámai mértékben, 2006-tól mostanáig 12 százalékkal csökkentette a széndioxid-kibocsátását