Világgazdaság

Jégverés az agrárkár ötöde

Májusban kezdi üzemeltetni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az ország egész területére kiterjedő jégkár-mérséklő rendszert, a Jégert. Az eddig három megyében már kiépített kárelhárító eszközök tapasztalatai azt mutatják, hogy a védelem csak a megkötött biztosításokkal együtt hatékony igazán – állítja most közzétett adatai alapján a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A NAK adatai szerint az összes mezőgazdasági kár 20 százalékát okozza jégverés. Tavaly közel 9 milliárd forintot fizettek ki ilyen jogcímen a gazdálkodóknak, miközben például a tavalyi viharos év legintenzívebb, május–augusztus közötti időszakában a biztosítók több mint 103 ezer lakásbiztosítással rendelkező ügyfélnek ennél kevesebb, mintegy

6 milliárd forint összegű kárt térítettek meg.

Somogy, Baranya és Tolna megyében már hosszabb ideje működik egy 141 talajgenerátorból álló hálózat, amely része lesz az országos rendszernek. A Nefela Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés adatai szerint tevékenységük csaknem három évtizede alatt a térségben 74 százalékkal csökkent a mezőgazdaságot érő jégkár. A kifizetett kártalanítások még így is számottevő összeget tesznek ki. Tavaly például a jégkár címén nyilvántartott kártalanítás csaknem harmadát tették ki, egy-egy kirívó esetben az érték akár a százmillió forintot is meghaladhatta.

A Mabisz leszögezi, hogy a rendszer elindításával nem szűnik meg minden probléma, ahogyan a jégeső sem. „Arra van esély, hogy csökken a jég mérete, és ez az okozott károkat is csökkenti” – idézték Geresdi Istvánt, a nemzetközileg ismert felhőfizikust, a Pécsi Tudományegyetem tanárát. A biztosítókhoz érkező visszajelzések szerint a generátorok működési területén többször tapasztalt jelenség, hogy az apró jégszemek a felhőben összetapadnak, és végül mégis nagy jégdarabokként hullanak alá. Mivel a több mint ezer eszközből csak kétszáz működik majd automatikusan, fontos szempont az is, hogy legyenek pontos előrejelzések, mert a tényleges vihar előtt két-három órával már be kell kapcsolni a berendezéseket. A helyi záporok és zivatarok gyakran olyan hirtelen támadnak, hogy sokáig még egy felhő sem jelzi az érkezésüket.

agrárbiztosítás Mabisz jégkármérséklő rendszer
Ezek is érdekelhetik