Világgazdaság

Pluszhűtést kaphat a két új paksi blokk

A két új magyarországi atomblokk építésének orosz fővállalkozója, a Roszatom sorra küldi a magyar félnek azokat a terveket, amelyek az alapját képezik az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) beadandó létesítésiengedély-kérelemnek – jelentette ki magyar újságírók előtt Kovács Pál, a paksi kapacitás fenntartásáért felelős államtitkár a Szocsiban rendezett 11. Atomexpón. Emlékeztetett, hogy mintegy háromszázezer oldalnyi dokumentumról van szó. Közben folynak a tárgyalások az új atomerőmű üzemanyag-ellátásáról is.

Terítéken van a paksi projekt finanszírozási szerződésének korrekciója, pontosítása is, miután a beruházás késik a vele kapcsolatos uniós vizsgálatok miatt – válaszolta a Világgazdaság kérdésére az államtitkár. Mint mondta, a kérdésről Varga Mihály pénzügyminiszter már egyeztetett orosz kollégájával, a magyar fél most e megbeszélések eredményét és a szerződésmódosítási javaslatot várja. (Az orosz fél mintegy tízmilliárd

euró kölcsönt biztosít a beruházáshoz.) Lapunk a két új paksi blokk majdani hűtésének kérdését is firtatta, mivel aggodalomra adhat okot a Duna vízállásának alakulása a klímaváltozás következtében. „A Paks II. Zrt. bevonásával folyik a kiegészítő hűtési formák kidolgozása, az orosz félnek erre számos, a gyakorlatban jól vizsgázó megoldása van. Ezeket azonban minden esetben hozzá kell igazítani a helyi adottságokhoz. Ez Magyarország esetében a Duna vízszintjének, hőmérsékletének és az időjárásnak a változásait takarja” – mondta Kovács Pál. Mivel még a megoldás finomhangolásánál tartanak, az államtitkár egyelőre nem tudott konkrét, kiválasztott elképzelésről beszámolni, de a Világgazdaság piaci információi szerint esélyes lehet a Duna vizét használó hűtés mellett egy kiegészítő, medencés rendszer létesítése.

A rendezvényen két magyar vonatkozású szándéknyilatkozat született. Az elsőt Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó Rusatom Service vezérigazgatójával, Jevgenyij Szalkovval arról, hogy az általuk vezetett társaságok 50-50 százalékos vegyesvállalatot hoznak létre. Az új társaság az erőművek, beleértve az atom- és a hagyományos hőerőművek, valamint berendezéseik biztonságos működtetéséhez szükséges fejlesztést és karbantartást végzi majd. Jevgenyij Szalkov kiemelte, hogy az erőművek működtetése, karbantartása, üzemidő-hosszabbítása, továbbá a működtető személyzet képzése és biztosítása mellett számos más szolgáltatást nyújthat az MVM-mel közös vegyesvállalat. A másik szándéknyilatkozatot a Roszatom Nemzetközi Hálózat részéről Alekszandr Merten, a társaság elnöke és András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora írta alá az egyetem és a társaság együttműködéséről. A felek közös tudományos képzési projektek és diákcsereprogramok lehetőségéről állapodtak meg, és megvizsgálják egy dunaújvárosi atomipari szak indításának lehetőségét.

Tungsram-tervek az atomiparban

Az ismerkedés, tapasztalatszerzés mellett a magyarországi Tungsramnál készült világítástechnikai megoldások megismertetésére használja fel az Atomexpót Jörg Bauer, a társaság tulajdonosa és első számú vezetője. A Világgazdaságnak hangsúlyozta:

cége termékeire minden iparágban szükség van, az ilyen rendezvényeken induló kapcsolatteremtésből egy-másfél évnyi előkészítés után képzelhető el üzlet. | VG

 

Ezek is érdekelhetik