Világgazdaság

A következő fejlesztési ciklusban is ezermilliárd forint érkezhet

Az EFOP program keretében 2014–2020 között több mint 5500 hazai projekt kapott támogatást összesen 142 pályázat keretében – mondta Vitályos Eszter feljesztéspolitikáért felelős államtitkár.

A z előző európai uniós fejlesztési ciklushoz hasonló nagyságú, vagyis akár ezermilliárd forintnyi támogatást is megítélhet az Európai Bizottság Magyarországnak a következő hétéves uniós fejlesztési időszakban az Emberierőforrás-fejlesztési operatív programok keretében (EFOP) – mondta Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára egy konferencián. Mint ismertette, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kisebb mértékben csökken a Magyarország által az Európai Szociális Alap támogatásaiból elérhető összeg. E támogatások az egészségügyet, az oktatást, a család- és ifjúságpolitikát, a szociális területet, a kulturális és sportfejlesztések egy részét érintik.

Az államtitkár az idei évet abból a szempontból meghatározónak nevezte, hogy most történik a tervezés legnagyobb része, igaz, a munka már a múlt évben elkezdődött. A tagállamoknak még két fontos kérdésben meg kell állapodniuk: a pénzügyekről és a jogszabályi keretekről. Vitályos Eszter felidézte, hogy az elmúlt fejlesztési ciklusban több mint 5500 magyarországi projekt kapott támogatást az Európai Szociális Alapból, összesen 142 pályázaton. Az egyik ilyen kiemelt uniós projekt a felsőoktatásba való bekerülést és a bennmaradást célozta meg, 1,8 milliárd forintból – erről már Horváth Zita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára beszélt. Kiemelte, hogy a felsőoktatásban ma átlagosan 30 százalék feletti a lemorzsolódás. „Az a cél – válaszolt a Világgazdaság kérdésére –, hogy az arány rövid időn belül 10 százalékkal csökkenjen.”

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke ismertette, hogy az előbbi országos program 32 hónapig tartott, és több területet érintett. A fejlesztések alapját az OH által működtetett felsőoktatási informatikai rendszer szolgáltatta. Lehetővé vált – ahogyan a köznevelési rendszerben is – a hallgatók szociális hátterének vizsgálata, és az ágazat irányítói következtetéseket tudnak levonni. Az EFOP-projekt érintette a diplomás pályakövetési rendszert is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Államkincstár, a Pénzügyminisztérium, a Diákhitel Központ és az Állami Egészségügyi Központ országos adatbázisainak felhasználásával sokoldalú tájékoztatás nyújtható a leendő hallgatóknak arról, hogy a tanulmányi és a munkaerőpiaci összefüggések alapján – már az adott képzésekben való részvételük kezdetétől – milyen felsőoktatási életútra, szakmai pályafutásra számíthatnak.

A forrásból

5500

hazai projekt valósult meg

Ezek is érdekelhetik