Világgazdaság

Bőkezű a meddőségi finanszírozás

Hat, eddig a magánellátás keretei között lombikbébi-eljárást folytató centrum került állami irányítás alá. Szakértők szerint akár sikeres is lehet a meddőségi projekt, de a klinikák műszereinek amortizációja még okozhat gondokat.

Jól is alakulhat az a meddőségi program, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök pár hete jelentett be – mondta a Világgazdaságnak Soós Miklós, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum (IGC) ügyvezető igazgatója. A magánklinikán ugyan nem folyik lombikprogram, de meddőségi kivizsgálás igen: évente több mint 4300 meddőségi vizsgálatot végeznek, az intézet forgalma meghaladja a másfél milliárd forintot. „Nem számítunk nagy lemorzsolódásra, mert ha a páciensek az állami folyamatban azt tapasztalják, hogy nem a legmegfelelőbb vizsgálatokat végzik el, esetleg hosszadalmas a várakozási idő, akkor továbblépnek” – vélekedett. Megjegyezte, hogy hiába kerül be a meddőségi kivizsgálás az állami klinikákra, ez csak az esetek egy részét fogja lefedni.

Soós Miklós szerint azzal, hogy tavaly februártól több meddőségi klinika központi irányítás alá került, kapacitásokat vásárolt az állam. A kormányfő a januári kormányinfón jelentette be, hogy hat meddőségi klinika esetében az állami tulajdonosi joggyakorló az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lesz, egyelőre 2022. december 31-ig. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletben az is olvasható, hogy a cégek közös irányítás alá kerülése nem számít összefonódásnak, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény értelmében tehát nem kell a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelenteni.

A projektet a kormány a népességfogyás megállításának és a meddőségi kezelések széles körben elérhetővé tétele érdekében nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette. Három olyan meddőségi központ maradt, amely nem állami fenntartású.

„Más országokban szabályozó eszközökkel biztosítják a kezelések minőségét” – értékelte a fejleményeket Lantos Gabriella egészségügyi szakértő a Világgazdaságnak. Hozzátette, hogy ha nem lesz teljesítményvolumen-korlát, és egy pár öt meddőségi kezelést is ingyen kaphat, akkor nagyon kevesen fognak erről az akár egymillió forintba kerülő beavatkozásról lemondani. Szerinte a hazai egészségügyi ellátásban az állam általában nem a leggondosabb tulajdonos. „A szóban forgó hat intézmény esetében, mivel az állam a tulajdonos, ő fizeti a béreket, a műszerek karbantartását, a takarítást és a gyógyszereket is. A meddőségi kezelés finanszírozása bőkezű, de mivel az állami finanszírozás nem tartalmazza az amortizációt, öt év alatt a most még jó állapotú intézmények is érezni fogják az eszközök elhasználódását, értékcsökkenését” – mutatott rá.

Február 1-jétől a meddőségi vizsgálatokra évente több mint 9 milliárd forint jut, a még nem közfinanszírozott gyógyszerek közfinanszírozásba vonására pedig 1,6 milliárd forintot költenek – erről Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár beszélt a héten. Az intézkedésektől azt várják, hogy még több család merjen lépni akkor is, ha természetes úton nem lehet gyermeke. Konc János, a Szent János Kórház meddőségi centrumának vezető főorvosa arról beszélt: nem lehet megjósolni, hogy milyen ütemben és hány gyerek születik az intézkedések nyomán, de mindenképpen több családnak lesz elérhető a kezelés. Magyarországon minden hetedik házaspár meddő, és 150 ezer embert érint ez a probléma. A fejlesztéseknek köszönhetően 2022-re négyezer újszülött világra jövetelét prognosztizálják.

Soós Miklós Horváth Ildikó Lantos Gabriella meddőség Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum
Ezek is érdekelhetik