Világgazdaság

Ellenszavazat nélkül ment át a béremelés

Az orvosok bére három lépcsőben emelkedik, egy rezidens a mostani 255 ezer helyett 687 ezer forintot keres majd, de létrehozták az egészségügyi szolgálati jogviszonyt is.

Az Országgyűlés kivételes eljárásban tárgyalta meg, és 165 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslatot, amely szerint az orvosok három lépcsőben – először 2021-ben, majd 2022-ben és 2023-ban – kaphatnak béremelést. A jogszabály létrehozza az egészségügyi szolgálati jogviszonyt is, így a jövőben állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál csak ilyen jogviszony keretében lehet dolgozni. „Történelmi előrelépés az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése” – mondta expozéjában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Hozzátette: Magyarországon megértek a feltételek arra, hogy szintet lépjünk az orvosok és ápolók bérében. A kormány azt az alternatívát fogadta el, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javasolt. A miniszter kiemelte, hogy az egészségügy helyreállítása érdekében a kormány 2010 óta 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást újított fel, emellett 23 új rendelőintézetet és 34 új mentőállomást épített.

A törvény meghatározza az egészségügyi szolgálati jogviszony fogalmát, személyi körét, etikai normáit, és tartalmazza az orvosbéremelés kereteit, rögzíti a jogviszonnyal járó szolgálat elismerését, a szabadságra, a munkaidőre, az egészségügyi szolgálati viszonyban álló személyek nyilvántartására vonatkozó szabályokat is. A törvényben a MOK javaslatára a hálapénz kriminalizálása is benne van, így megszünteti a betegek és az egészségügyi dolgozók anyagi és erkölcsi kiszolgáltatottságát – sorolta a tárcavezető. Kásler Miklós szerint a törvényjavaslat korszakos, mert hosszú távon kínál új utat a magyar egészségügynek. Egy kezdő orvos bére 2023-ra a mostani 255 ezerről 687 ezer forintra emelkedik, a negyven éve a pályán lévő orvosé pedig 525 ezer helyett 2,4 millió forint lesz.

„A hét végi eufória után hideg zuhanyt kaptunk, mivel az egész alapellátást kihagyták a most elfogadott törvényből” – reagált a Világgazdaságnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Hozzátette: ha nem rendezik az alapellátásban dolgozó orvosok bérét is, az tömeges praxiskiüresedéshez vezethet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly az alapellátásban valamivel több, mint hatezer háziorvos és házi gyermekorvos dolgozott, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott fogorvosok száma pedig 2800-ra tehető. A béremelésből kimarad az orvosok valamivel több, mint 25-30 százaléka.

A parlamenti vita során Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megoldást ígért az alapellátásban dolgozóknak is, hangsúlyozta, hogy a törvényben szereplő béremelés valóban nem vonatkozik a háziorvosokra és az alapellátó fogorvosokra. Egyúttal előrebocsátotta, külön jogszabályban rendezik az ő helyzetüket, hogy az is kedvezőbb legyen. A MOK a törvény elfogadása után jelezte, hogy bár a parlament törvényalkotási bizottsága jó néhány javaslatukat befogadta, de több érdemi kérdés, például a kirendelést, a másodállás lehetőségét és az alapellátó orvosok helyzetét érintő, nem rendeződött, ezért azt kérik a kormánytól, hogy szánjanak időt e kérdések revíziójára.

Kásler Miklós orvosbérek Parlament MOK
Ezek is érdekelhetik