Világgazdaság

Kikezdhetnek az ExxonMobillal

Kívülről diktálva vár zöldfordulatot az ExxonMobiltól a konszern részvényeseinek egy kis csoportja. Az elképzelést az egyik – szintén tulajdonos – nyugdíjalap is támogatja. Az időzítés nem véletlen, az olajipari nagyvállalat alulteljesít a kihívásokkal teli piaci környezetben.

A most formálódó Engine No. 1 nevű spekulatív befektetési alap eltökélte, hogy belülről készteti zöld irányváltásra az ExxonMobilt. Azt tervezik, hogy az olajcég igazgatótanácsának több tagját is ők delegálják, és a CNBC szerint ezt a törekvést az Egyesült Államok második legnagyobb nyugdíjalapja, az október végén több mint 250 milliárd dolláros vagyont kezelő, kaliforniai tanárokat tömörítő CalSTRS is támogatja. Igaz, a két szereplő együttesen is kevesebb mint 2 százaléknyi Exxon-részvénnyel rendelkezik. Az aktivista befektetőként jellemezhető Engine No. 1 az olajcég menedzsmentjének négy igazgatósági tagját is leváltaná, hogy így gyakorolja befolyását, letérítve az eddigi pályáról az Exxont, és erősítve a tiszta energiatermelést és a zöldfordulatot a cég életében. Ezzel párhuzamosan visszafognák a költéseket, és felülvizsgálnák a javadalmazási rendszert is, mivel a vállalat vezérigazgatójának fizetése az elmúlt három évben 35 százalékkal emelkedett.

Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy aktivista befektetők célpontjává váljon egy meghatározó amerikai olajvállalat. Nem ez az egyetlen dolog azonban, ami fejfájást okoz. Az élénkülő környezetvédelmi törekvések és főként a koronavírus-járvánnyal együtt járó olajpiaci keresleti sokk súlyos érvágás a vállalatnak. Egy hete jelentette be története legnagyobb értékleírását, amely akár a 20 milliárd dollárt is elérheti. A lépés egyebek között azt is szolgálja, hogy az – egyes elemzők szerint immár fenntarthatatlan – osztalékpolitikáját megvédje. Az elmúlt tíz évben azonban még az osztalékokkal együtt sem jártak jól az Exxon részvényesei, mivel mínusz 20 százalékos hozamra tehettek szert, míg ugyanebben az időszakban az S&P 500 majdnem 280 százalék megtérülést hozott. Emellett a neves elemzőházak közül csak néhány ajánlja vételre az olajipari cég papírjait. Az ExxonMobile részvényei egyébként 2020 elejétől számítva majdnem 42 százalékos értékvesztést szenvedtek el.

Az Északi-tengeren kutathat a Mol

Fúrási engedélyt kapott a Mol Norge SA a Norvég Kőolaj-igazgatóságtól az Északi-tengeren. Az Oilfield Technology című szaklap értesülései szerint a Mol százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalat a norvég partoktól délnyugatra, a Valhall mezőtől pedig keleti irányban 31 kilométerre elhelyezkedő Maersk Integrator fúrótoronyról folytathat felderítő jellegű kutatófúrásokat. A munkálatokat a 617-es számú termelési licenc alapján végezheti, melynek irányítója és 40 százalékos tulajdonosa a Mol Norge, mellette 30-30 százalékos érdekeltséggel rendelkezik az osztrák OMV helyi leánya és a német Wintershall Dea norvég leányvállalata. A termelési engedélyt 2012 februárjában kapták meg a cégek, a mostani lesz azonban az első kutatófúrás a licenc megszerzése óta. | K. T.

 

Ezek is érdekelhetik