Világgazdaság

Finnország csatlakozna a NATO-hoz

Tavasszal fontos konzultációk zajlottak Finnországban a lehetséges NATO-tagságról. A finnek 73 százaléka támogatná a csatlakozást az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

Sauli Niinistö, Finnország köztársasági elnöke és Sanna Marin, az ország miniszterelnöke csütörtök reggel közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint

Finnországnak haladéktalanul kérnie kell a NATO-tagságot

írta meg a Helsinki Times.

Az országban az elmúlt időszakban fontos kérdés volt, hogy csatlakozzanak-e a szövetséghez, amit Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja tett indokolttá. 

Finland's President Sauli Niinistˆ (R) and Finland's Prime Minister Sanna Marin address a press conference on Russia's invasion of Ukraine in Helsinki, Finland, on February 24, 2022. - Russia invaded Ukraine early February 24 despite weeks of diplomatic wrangling to avoid the worst-case scenario. (Photo by Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Fotó: Markku Ulander / AFP

A finn polgárok elsöprő többsége gondolja úgy, hogy az ország biztonsága érdekében meg kell lépni a lassan 20 év óta húzódó kérdést. 2022 januárjában a finnek 28 százaléka támogatta a NATO-csatlakozást.

Ez az arány mostanra rekordszintre, 73 százalékra nőtt

– derült ki a felmérést végző Helsingin Sanomat kutatásából. A bizonytalanok aránya 15 százalékra csökkent.

Az elnök és a miniszterelnök a közös nyilatkozatban azt írják, bíznak benne, hogy a felvételi kérelemhez szükséges nemzeti lépéseket a következő napokban le tudják folytatni.

A BBC arról ír, hogy a két vezető elhatározása egy jelentős politikai vállalás, amit egyértelműen az orosz–ukrán háború váltott ki. A következő lépés, hogy országon belül előkészítsék a kérelmet és azt benyújtsák a NATO-hoz.

Finnország 1300 kilométeres határszakaszon osztozik Oroszországgal.

 

Oroszország Finnország NATO csatlakozás