Az 102,5 százalékra ugrott februárban az egy évvel korábbihoz képest Argentínában, tudatta kedden a statisztikai hivatal. Elemzők számítottak rá, hogy meghaladja a száz százalékot, de ennél valamivel kevesebbre, 101,7 százalékra számítottak. Ez az első eset, hogy a fogyasztói árak emelkedése három számjegyűre ugrott az 1991-es hiperinfláció óta.

Az elemzők ennél valamivel alacsonyabb inflációra számítottak.
Fotó: AFP


A fogyasztói árak januárhoz képest 6,6 százalékkal emelkedtek, ami szintén meghaladja a 6,2 százalékos előrejelzést. Januárban éves bázison 98,8, az előző hónaphoz képest 6 százalékos inflációt mértek.
A kormány egyelőre eredménytelenül próbálja megfékezni az árak emelkedését, ami gyakorlatilag elértékteleníti a fizetéseket, a megtakarításokat, fékezi a gazdasági növekedést és a kormányzó párt esélyeit arra, hogy hatalmon maradjon a még idén megrendezendő választások után.

A fizetések nem tartanak lépést az árakkal.
Fotó: AFP


A Reuters helyszíni tudósítása szerint Buenos Aires utcáin az emberek semmi másról nem beszélnek az infláción kívül, amely egyre nagyobb dühöt és elkeseredést okoz. A bérek ugyanis képtelenek követni az árakat, bár a kormány ársapkát vezetett be bizonyos termékekre, és korlátozta a gabonakivitelt, hogy javítsa a hazai ellátást. 

Fáradt vagyok, fáradt, csak fáradt ettől az egésztől, a politikusoktól, akik marakodnak, miközben az emberek éhen halnak. Képtelen vagyok folytatni

– panaszkodott a brit hírügynökségnek az ötvenéves Patricia Quiroga a piacon.