BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
2024 French Legislative Election - Outcome And New National Assembly

Hogyan lesz Franciaországnak így költségvetése?

Egész Európát megbéníthatja a patthelyzet a párizsi törvényhozásban. Ha nem találnak megoldást, akkor egy év paralízis vár az országra, talán egy zéró mandátummal rendelkező szakértői kormány irányítása alatt, mivel az alkotmány szerint előbb nem írhat ki az államfő újabb választást.

A franciaországi választások után már nem az a kérdés, hogy az eurózóna második legnagyobb gazdasága hogyan tudja betömni a költségvetési lyukakat, hanem az, hogy képes-e egyáltalán büdzsét elfogadni a megosztott parlament. Ez lesz az első próbája annak, kormányozható-e az ország, és aggódó figyelemmel követik a fejleményeket a piacok, az Európai Bizottság és az eurózóna többi tagállama is.

2024 French Legislative Election - Outcome And New National Assembly
A patthelyzet a francia törvényhozásban kétségessé teszi a költségvetés elfogadását / Fotó: AFP

A Reuters elemzése szerint alkotmányjogászok már bújják a jogszabályokat, hogy kiutat keressenek a patthelyzetből. Még olyan ötlet is felmerült, hogy a jövendő kormány havonta kérjen „engedélyt” a törvényhozástól arra, hogy az alapvető közkiadásokat a régi költségvetés által meghatározott irányvonalak szerint finanszírozza.

Megoldás lehet, hogy Emmanuel Macron centristái a mérsékelt jobboldallal és baloldallal összefogva szavazzanak meg egyes kiadásokat, de az elnök ismét felhasználhatja az alkotmány hírhedt 49,3. cikkelyét is, amellyel átverte a népszerűtlen nyugdíjreformot, esetleg a kevésbé ismert 47. cikkelyt, amely pedig azt teszi lehetővé, hogy rendelettel emeljen törvényerőre költségvetési törvényt, ha azt a parlament 70 napig nem képes elfogadni.

Senki sem hisz a hiány csökkentésében

A kampányban ugyanis a pártok nemigen hozták szóba, hogy a francia hiány jóval magasabb az Európai Unió által megengedett szintnél, a GDP 3 százalékánál. A legerősebb frakció, a baloldali Új Népfront ehelyett irgalmatlan költekezést ígért, és a Nemzeti Tömörülésnek is voltak költséges tervei, bár megígérte a hiány csökkentését is.

Emmanuel Macron elnök egy évig nem írhat ki újabb választást Franciaországban / Fotó: AFP

Gabriel Attal kormánya azt tervezte, hogy a jelenleg 5,5 százalékos hiányt 2027-re viszi le a Brüsszel által megszabott szintre, de a Nemzetközi Valutaalap (IMF), sőt még a francia költségvetési felügyelet is kétségeit fejezte ki.

A megosztott törvényhozásban nehéz lesz megegyezni politikailag érzékeny kiadáscsökkentésekről. Ez pedig összeütközéshez vezet majd az EU-val

 – figyelmeztetett Leo Barincou, az Oxford Economics vezető közgazdásza.

Egyévnyi paralízis

Ha nem találnak megoldást, akkor egy év paralízis vár az országra, talán egy zéró mandátummal rendelkező szakértői kormány irányítása alatt, mivel az alkotmány szerint előbb nem írhat ki az államfő újabb választást.

Elemzők arra számítanak, hogy Macron a július 14-i ünnepi beszédében kér majd felelősségteljes hozzáállást a képviselőktől, sok idő azonban nem marad a cselekvésre, mert utána kezdődik az olimpia, augusztusban pedig a a francia politikusok általában nyaralni mennek.

Szeptembertől már csak hat hetük marad a megegyezésre, mert 

az Európai Bizottságnak október közepéig kell benyújtani a költségvetés tervezetét.

Vége a deficitszabálynak?

Sehol sem fogják nagyobb figyelemmel követni a tagállamok közül a francia költségvetési csatát, mint Olaszországban, amely szintén azok közé tartozik – Magyarországgal együtt –, amelyek túlzottdeficit-eljárás elé néznek.

A patthelyzet jót tehet a Nemzeti Tömörülésnek, Marine Le Pen készülhet az elnökválasztásra / Fotó: AFP

Giorgia Meloni kormányfő azt ígérte, hogy a jelenlegi 7,4 százalékos hiányt 2026-ra viszik le 3 százalékra, de egyelőre nehézségekbe ütközik a deficit csökkentésével a 2025-ös költségvetésben, mert nem akarja emelni az adókat.

Koalíciós szövetségesei közül néhányan már alapvető átrendeződésben reménykednek, mióta kiderült, hogy a nagy költekezést ígérő baloldal került ki győztesen a franciaországi vasárnapi második fordulójából.

„Viszlát, európai deficitszabályok” – posztolta az X-en Claudio Borghi, a Liga szenátora.

Európa is megbénulhat

David Roche, a Quantum Strategy elnöke szerint 

a patthelyzet rossz lesz Európának, jó viszont a Nemzeti Tömörülésnek,

lehetőséget ad a radikális jobboldali szervezetnek, hogy „hátradőljön és kritizáljon”, a vezetőjének, Marine Le Pennek pedig arra, hogy készüljön a 2027-es elnökválasztásra.

Bármilyen „populista, önző, narcisztikus francia kormány” megalakulása azt jelenti, hogy „Európa nem jut sehová” – nyilatkozta a CNBC-nek.

„Az összes nagy projekt, amely közösségi szintű finanszírozást igényel, nem fogja azt megkapni. Gondolok itt a bővítésre, a zöldprojektekre, Ukrajna újjáépítésére. Körülbelül hét nagy pillérről van szó, ezek hirtelen egyáltalán nem fognak sehova sem jutni, ami katasztrofális Európa számára” – jelentette ki.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.