Zöldgazdaság

Az italgyártók szakmai szervezete támogatja Orbán Viktor terveit

A szövetség azt javasolja, hogy egy a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedelmi szektor képviselőiből álló munkacsoport álljon fel.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) és tagvállalatai támogatnak minden olyan kormányzati kezdeményezést, amely lehetővé teszi a műanyag és alumínium palackok minél nagyobb arányú visszagyűjtését, és azok ismételten italcsomagolásként történő felhasználását – olvasható a szövetség közleményében.

A közlemény szerint az ásványvíz és üdítőitalipar abban a különleges helyzetben van, hogy az elkövetkező években az első teljesen körforgásos,

azaz hulladékmentesen működő iparággá váljon, hiszen valamennyi az ágazatunk által használt csomagolóanyag 100 százalékban újrahasznosítható, azaz alkalmas arra, hogy használat után ismételten italospalackká váljon.

A szövetség és tagvállalatai támogatnak minden olyan kormányzati kezdeményezést, akár a kötelező betétdíj bevezetését is, amely lehetővé teszi a műanyag és alumínium palackok minél nagyobb arányú visszagyűjtését, és azok ismételten italcsomagolásként történő felhasználását, és amely a körforgásos gazdaság megvalósításának fontos eleme lehet.

A szövetség azt javasolja, hogy egy a kormányzat, az italgyártó vállalatok és a kereskedelmi szektor képviselőiből álló munkacsoport álljon fel, amely közösen határozná meg az italcsomagolások minél nagyobb arányú visszagyűjtését lehetővé tevő rendszer kialakítását.

Fotó: Shutterstock

A közlemény szerint a szövetség nemrégiben egy 2030-ig szóló fenntarthatósági vállalási rendszert is elfogadott az italcsomagolások minél nagyobb arányú szelektív gyűjtésére, illetve az újrahasznosított műanyag alapanyagok mennyiségének növelésére. Célul tűzték ki, hogy a tagvállalataik által gyártott és forgalmazott PET palackoknál

2025-ig 30 százalékra, 2030-ig pedig 50 százalékra növeljük az újrahasznosított műanyagok felhasználási arányát.

A MAGYÜSZ azt javasolja, hogy egy PET palack újrahasznosító üzem jöjjön létre Magyarországon, amelynek termékeit a hazai cégek ismételten italcsomagolások gyártására tudnának felhasználni. Ehhez kapcsolódóan javasoljuk az újrahasznosított alapanyagokból készülő csomagolóanyagok térnyerését támogató ösztönzők bevezetését is.

Mindezek mellett az ásványvizes és üdítőitalos cégek vállalást tettek arra is, hogy saját marketing eszközeikkel is ösztönözni fogják a csomagolóanyagok körforgását. Ennek megfelelően 2020-tól valamennyi tagvállalat saját kommunikációs kampányt kezd és tart fenn az italos palackok és dobozok szelektív gyűjtésének népszerűsítésére. Több tagvállalat már el is indította saját kampányát a palackok címkéin és reklámjaiban.

A kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el – jelentette be Orbán Viktor. A Magyarországon előállított energia 90 százalékban szén-dioxid-mentes lesz 2030-ra; júliustól megkezdik felszámolni az illegális hulladéklerakókat; betiltják az egyszer használatos műanyagok használatát.

 

PET Magyar Ásványvíz MAGYÜSZ Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség
Kapcsolódó cikkek