Zöldgazdaság

Összesen 1,46 milliárd forint értékben valósultak meg energiahatékonysági fejlesztések

A projekt összesített eredményeként évente 51 641 gigajoule-lal csökken a primerenergia-felhasználás.

Új fogyasztók távhőhálózatba kapcsolása, hőközpontok távfelügyeletbe kötése, teljes felújítása, keringtető szivattyúinak cseréje, valamint távvezeték felújítás valósult meg

összesen 1,46 milliárd forint értékben, 50 százalékos mértékű, 729,83 millió forint összegű európai uniós támogatással

a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a FŐTÁV Zrt. konzorciuma által benyújtott KEHOP-5.3.1-17-2017-00004 számú „Energiahatékonysági fejlesztések, és új fogyasztók hálózatra kapcsolása a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben” című pályázat keretén belül.

A számos elemből álló projekt megvalósulásával összességében jelentősen korszerűsödött a FŐTÁV műszaki infrastruktúrája, ami hatékonyabb, ezáltal környezetkímélőbb távhőellátást eredményez.

Emellett az érintett körzetekben magasabb üzemeltetési színvonal, ennek révén pedig az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálása valósul meg.

A pályázat keretében 17 új fogyasztó távhőrendszerbe történő bekapcsolása, 502 hőközponti távfelügyelet kiépítése, 7 hőközpont teljes felújítása és 218 hőközponti keringtető szivattyú cseréje, valamint a III. kerület Zápor utcai gerincvezeték felújítása valósult meg.

Fotó: Shutterstock

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt földgázzal üzemelő egyedi hőtermelő berendezésekkel történik, ami hátrányosan befolyásolja a levegő szennyezettségi szintjét is. Az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával Budapest levegőminősége javítható, továbbá fosszilis energia megtakarítás érhető el a meglévő vagy eredetileg tervezett, földgáz bázison helyben előállított hőenergiákhoz képest, amelyekhez a KEHOP-5.3.1-17-2017-00004 számú projekt is jelentősen hozzájárul.

Az új fogyasztók közül a projekt megvalósítása során a FŐTÁV hálózatba kötötte többek között a Budapalota (volt Postapalota) épületét az I. kerületben, a Krisztina körúton a MillPark Irodaházat, a Heltai téri piacot és az Edil-fin Kft. épületét a III. kerületben, a Milestone Kollégiumot a IX. kerületben, a Klapka Szolgáltatóházat a XIII. kerületben, a Klapka utcában. Több lakópark és irodaház új fogyasztóként csatlakozott a távhőrendszerbe: az Orgonaliget lakópark, a XIII. kerületben a Váci Greens irodaház „D” épülete, a V47 Irodaház, az Advance Tower irodaház, illetve a XIII. kerületben a Glória lakópark, a XI. kerületben az Elite lakópark I. üteme, a Kopaszi gáton a BudaPart BRA és BRC épülete, a IX. kerületben az Allure Residence lakópark I-II. és III-IV. üteme. Mindemellett a X. kerületben lévő Harmat utca 88 szám alatti tornacsarnok és a BGYH Zrt. Pesterzsébeti fürdőjének távhővel történő ellátása is megtörtént a projekt keretében. Az új ügyfelek összesen 20,643 MW hőteljesítmény-igényt képviselnek.

A korábban telepített hőközpontok alkotóelemei technológiailag elavultak, energiaveszteségük a kor színvonalához képest magas. A beépített keringtető szivattyúk fordulatszáma nem szabályozható, így a hőközpontok korszerűsítése szükségessé vált.

A beruházás részeként a XXI. kerületben a Mars u. 1-3 és a Kossuth L u 112-122, a XI. kerület Tétényi út 20-30., a XI. kerület Rátz László utca 5-7., valamint szintén a XI. kerületben az Egry József utca 19-21., a XIII. kerület Pozsonyi utca 21-23., illetve a III. kerület San Marco utca 55. címen a pályázat keretein belül a hőközpontok teljes felújítása valósult meg, aminek eredményeképpen az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján 3,5 százalék hő- és 23 százalék villamosenergia-megtakarítás realizálható.

A vállalat nemcsak a fentebb említett fejlesztéseket hajtotta végre, hanem további 218 hőközpontban elvégezte a fűtési keringtető szivattyúk cseréjét.

A korszerűsítés eredményeképpen az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján 23 százalékkal csökkenhet ezeknek a berendezéseknek a villamosenergia-felhasználása.

A fejlesztések keretében folytatódott a hőközpontok távfelügyeletbe kapcsolása is; 502 hőközpontot csatlakoztattunk a rendszerre. A távfelügyeletbe kötés eredményeképpen az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján 1,17 százalék hő- és 6,36 százalék villamosenergia-megtakarítás becsülhető.

A felújítási projekt további részeként, meglévő távvezeték technológiaváltó felújítása keretében a III. kerületi Zápor utcában folytak munkálatok, amelynek eredményeképpen 70 százalékkal csökken az érintett vezetékszakasz hővesztesége.

Összesített eredményeként elmondható, hogy évente 51 641 gigajoule-lal csökken a primerenergia-felhasználás, ami mintegy 1 450 átlagos háztartás éves földgázfogyasztásának felel meg. A megvalósult fejlesztések révén évente 3 538 tonna üvegházhatást okozó gázkibocsátás marad el, ami megfelel közel 240 hektár erdő szén-dioxid-megkötő hatásának.

Főtáv energiahatékonyság
Kapcsolódó cikkek