Zöldgazdaság

Az emissziós trend megfordulását hozhatja a növekvő szénfelhasználás

A szén-dioxid-kibocsátás várhatóan másfél milliárd tonnával emelkedik az idei évben.

A világjárvány utáni gazdasági fellendülés következtében idén 5 százalékkal nőhet a globális szén-dioxid-kibocsátás – derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss előrejelzéséből. A szervezet figyelmeztet, hogy ha ez bekövetkezik, akkor a pandémia idején tavaly elért csökkenő emissziós trend megfordul – írja a CNBC hírportál. A szervezet az idén hatalmas növekedési ütemre számít:

a világ energiaiparral összefüggő szén-dioxid-kibocsátása 33 milliárd tonnára nőhet, ami 1,5 milliárd tonnás emelkedés lenne a tavalyi szintről.

Ennél nagyobb mértékű növekedést a történelem során csupán 2010-ben mértek.

A pandémia utáni gazdasági fellendülés környezetvédelmi szempontból nem fenntartható, és ha a kormányok nem tesznek radikális lépéseket világszerte a kibocsátás csökkentéséért, jövőre akár rosszabbra is fordulhat a helyzet

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. Az idei növekedés fő mozgatórugója a különösen Ázsiában, a villamosenergia-ágazatban megnövekedett szénfelhasználás lehet.

Fotó: AFP

Tavaly, amikor a pandémia miatt csökkent az energiafelhasználás, a hozzá kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás 5,8 százalékkal, 31,5 milliárd tonnára zuhant. Ezt nem sikerül idén megőrizni, az IEA előrejelzése szerint – főként a fejlődő országok növekvő felhasználása miatt – várhatóan 4,6 százalékkal nő a globális energiafelhasználás.

Az összes fosszilis tüzelőanyag iránti kereslet is a 2019-es szint fölé emelkedik, a szénfelhasználás pedig 60 százalékkal haladja majd meg a megújuló energiaforrások felhasználásának növekedését.

A szénfelhasználás előre jelzett idei keresletének több mint 80 százaléka Ázsiából, főként Kínából származik.

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban szintén növekedni fog a szénfelhasználás – közölte az IEA –, viszont itt, Kínával ellentétben, jóval a válság előtti szint alatt marad.

szénfelhasználás energiafelhasználás koronavírus járvány USA Európai Unió koronavírus-válság gazdasági fellendülés Kína Megújuló energiaforrások Nemzetközi Energiaügynökség emisszió pandémia szén-dioxid kibocsátás
Kapcsolódó cikkek