Az unió kötelezettségvállalása szerint a 2014 és 2020 közötti költségvetésének egy ötödét kellett volna az éghajlatváltozás elleni küzdelemre fordítani.

Az Európai Számvevőszék átnézte a könyvelést és feltárta, hogy az EU túlbecsülte a zöld kiadásait

– írta meg a Reuters.

Ahhoz, hogy az unió tarthassa a vállalását legalább 216 milliárd eurót kellett volna zöldítésre fordítania. Az ellenőrök szerint azonban a klímacélú kiadásokat legalább 72 milliárddal túlbecsülte az EU, vagyis nagyjából

144 milliárd euró ment a tárgyalt időszakban az éghajlatváltozás elleni küzdelemre. Ez a költségvetésnek csak a 13 százalékát jelneti.

Éghajlatpolitikai intézkedések szempontjából nem minden kiadás ment megfelelő, releváns helyre

– mondta Joelle Elvinger, az Európai Számvevőszék tagja. A könyvvizsgálók szerint a klíma célú kiadások 80 százaléka mezőgazdasági támogatásként jelent meg.

Hand,Planting,Seedling,Growing,Step,In,Garden,With,Sunshine.,Concept
Fotó: Shutterstock

A könyvelést átnézve kiderült, hogy ezek közül a támogatások közül sokat hibásan jelöltek zöld kiadásként.

Ezt azzal magyarázták, hogy a mezőgazdaságban ugyan vannak olyan programok, amik hatnak az éghajlatváltozásra, de sok olyan is van, aminek a hatása csekélynek tekinthető.

Az Európai Bizottság kitartott amellett, hogy teljesítette a 20 százalékos vállalást, illetve amellett is, hogy a zöld kiadásokat követő módszerük megbízható és átlátható. Ezzel együtt a bizottság azt is közölte, hogy elfogadja a számvevőszék ajánlásait.

A számvevőszék ellenőrei szerint a biztosság módszere a kiadások követésére hibákkal teli és megbízhatatlan. Kritikájuk szerint a probléma az, hogy az EU nem követi nyomon, hogy a kiadások valós megtérülését. Az ellenőrök arra kérik az uniót, hogy foltozza be a lyukakat az éghajlatváltozással kapcsolatos kiadások nyomon követésében, különben a 2021 és 2027 közötti zöld program sem fog tudni hatékonyan megtérülni.

Az EU arra vállalt kötelezettséget, hogy a 2021 és 2027 közötti költségvetésének 30 százalékát zöld programokra kell fordítani.