A kormányok és a vállalkozások által a világgazdaság 70 százalékát lefedő nettó zéró károsanyag-kibocsátási célok elérhetetlenek anélkül, hogy még ebben az évtizedben véget ne vessünk az erdőirtásoknak és meg ne állítsuk a tengeri élővilág pusztulását, amelyek ma a globális szén-dioxid 30 százalékát nyelik el – mutatott rá Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) ügyvezető-alelnöke. Beszédét a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható fejlődésért (BCSDH) március 28-i üzleti reggelijén és fórumán tartotta, az esemény fókuszában a vállalatok és a természet egymásra hatása állt.

World Environment Week in Colombia
Az erdőirtás nem a fenntarthatóság felé visz.
Fotó: Anadolu Agency / AFP

Már nincs idő

Világunk egyre sürgetőbb kihívásai, azaz a klímavészhelyzet, a biodiverzitás gyors hanyatlása, a drámaian növekvő társadalmi egyenlőtlenségek és a vállalati teljesítmény csak gazdasági szempontok szerinti értékelése kapcsán Holdorf kijelentette, hogy ezen a négy területen mindenképp a legmagasabb szintű elköteleződés mellett, azonnali lépésekre, tettekre és rendszerszintű változásra van szükség.

Sipos Katalin, a WWF magyarországi igazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy „az emberiség technológiai fejlődése miatt napjainkra hozzászoktunk, hogy műszaki megoldást keresünk szinte mindenre. De a hi-tech időnként nem a legbölcsebb választás. A fenntarthatósági átmenethez kulturális és értékrendi változásokra, valamint alacsony kibocsátású, low-tech megoldásokra is szükségünk van. Egyes környezeti problémákra pedig a legegyszerűbb és legősibb módszer a legjobb: a természet mint eszköz”. Ő is úgy látja, hogy a klímavállalások nem történhetnek a természet kárára, épp ellenkezőleg, a természetre építve a változás valóban rendszerszintű lehet.

Közösen kell fellépni

„A világ GDP-jének több mint fele a természettől és annak szolgáltatásaitól függ. Vagyis mindannyiunkat érint, akár tudjuk, akár nem, így mindenkinek cselekednie kell. Éppen ezért helyeztük ezt a témát 2023-as szakmai programunk fókuszába. 

Izolált intézkedések helyett rendszerszintű változásokra van szükség, 

amihez elengedhetetlen a mély és átfogó együttműködés az üzleti szféra, a tudományos szakemberek, a politikai döntéshozók, a befektetők, a fejlesztők és a fogyasztók között. Hiszünk benne, hogy az üzleti szférának vezető szerepet kell betöltenie e kívánt gyors változás elérésében” – mondta nyitóbeszédében ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.