A kínai állatkerti gondozók mostantól csak kedves rábeszéléssel bírhatják rá a pandát, hogy visszatérjen a fészkébe, mert amikor legutóbb egyikük egy bambuszbottal próbálta erről meggyőzni az állatot, abból óriási botrány, nyilvános bocsánatkérés és a dolgozó elbocsátása származott. Ha az gondoltuk, ebben aztán biztos nincs politika, olvassunk csak tovább!

Panda
Fotó: Shutterstock

Az eset a kelet-kínai Nanking állatkertjében történt, amelynek bocsánatkérést kellett közzétennie, miután egy látogató videóra vette, ahogy az egyik gondozó egy bambuszbottal próbálta rábírni a Nuan Nuan nevű pandát, hogy ideje a fészkébe térnie. Nem verés volt ez a szó szoros értelmében, inkább csak böködés és ütögetés, amiről a majszolgató maci a felvétel szerint tulajdonképp tudomást se igen vett.

A felvétel azonban vírusszerűen elterjedt, és mint ahogy az történni szokott, vitákat generált. Mentegetőzés lett a vége, a gondozót pedig elbocsátották. Az állatkert megígérte, hogy mostantól szigorúbban ellenőrzik a pandagondozókat.

Minden pandarajongónak: kérjük, hogy nyugodjanak meg. Az a dolgunk, hogy biztosítsuk Nuan Nuan és társai mindennapi egészségét és boldog életét

– nyugtatott az állatkert hétfőn. A pandafelzúdulást követő eljárás maga is vitákat kavart, voltak, akik az állat megrémítéseként értékelték a gondozó tettét, ami a sokkolásához is vezethet, mások túlzottnak tartották a büntetés szigorúságát, lévén, hogy a dolgozó a felvétel szerint sem akarta bántani Nuan Nuant.

A hivatalos lap, a Global Times konklúziója: a vita azt tükrözi, mennyire figyel a kínai közvélemény az óriáspandák életkörülményeire otthon és külföldön. A politikai szál sem maradt ki az értékelésből: érzelmi húrokat pengettek meg Kínában az együttműködés keretében immár két évtizede az Egyesült Államokba, Memphisbe került két panda, Ya Ya és Le Le egészségének romlásáról és sanyarú körülményeikről szóló hírek és fotók.  

Hétfőn egyébként a délnyugati Szecsuán Csengdu óriáspanda-központjából kitiltottak egy turistát, mert lefröcskölt egy macit. A központ az eset után közölte, hogy a panda jól és stabil hangulatban van, és arra kérte a turistákat, hogy vigyázzanak ezekre a „nemzeti kincsekre”.