Már nemcsak a nagyobb gépeket – mint a hűtők vagy a mosógépek –, hanem laptopokat, porszívókat, mikrókat, nyomtatókat is hegyekben találunk a lerakókban és csupán a töredéküket hasznosítják újra – derül ki az Eurobarométer felméréséből. Ezek közül az eszközök közül csak Európában 35 millió tonnányi olyan, amelyet javítással meg lehetett volna menteni. Ez rámutat arra a tendenciára is, ami szerint az elmúlt évtizedekben a fogyasztók a cserét mind inkább előnyben részesítették a javítással szemben. 

Washing,Machine,Repair.,Repairer,Hands,With,Screwdriver,Disassembling,Damaged,Unit,
háztartási, gép, javítás, szerelő, otthon, kiadás, energia, takarékosság, szerel, javít
A legtöbb kidobott használati eszközünk megmenthető lenne.
Fotó: Shutterstock

Ugyanez jellemző a magyarokra is, ezért a GreenGo, a Tudatos Vásárlók Egyesületével együttműködve a Javíttatás nemzetközi világnapjához kapcsolódva arra szeretné felhívni minél több ember figyelmét, hogy az elromlott eszközeiket ne dobják el, inkább próbálják azokat megjavíttatni. 

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Magyarországon egyre korábban köszönt ránk a túlfogyasztás napja: ez idén május 30-án volt, ami azt jelenti, hogy ránk nézve ebben az évben addig tartottak ki a Föld egy évre elegendő erőforrásai

– mondta Ádám Boglárka, a GreenGo vezérigazgatója.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta végez felvilágosító kampányokat ebben a témában is, hogy az emberek valós alternatívaként tekintsenek a javíttatásra. Legyen szó tartós fogyasztási cikkről, vagy akár egy elvásott talpú bakancsról, mert álláspontjuk szerint valójában a legtöbb használati eszközünk megmenthető, hozzáértő szakember segítségével ismét jó állapotba hozható. A túlfogyasztás mérséklése és ezzel együtt a Föld erőforrásainak védelme mellett a javíttatáshoz való jog megteremtése, erősítése lokálisan sok pozitív hatással járna kezdve a szolgáltatóipar fejlődésétől a fogyasztói attitűdök megváltozásáig, hogy a minőségi termékek kapjanak nagyobb hangsúlyt a vásárlási döntések meghozatalakor. Ez a tudatosabb fogyasztói magatartás a gyártókat, eladókat is a fenntartható üzleti modellek kidolgozására fogja ösztönözni.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint az EU-ban már megszülettek az első biztató eredmények ezen a területen. 

Az Európai Bizottság még márciusban fogadta el azt a javaslatot, ami a jövőben biztosítja, hogy a fogyasztók könnyebben és olcsóbban javíttathassák a műszakilag menthető termékeiket a garancia idő lejárta után is, vagy ha az az elhasználódás miatt romlott el.

De fogyasztók hozzáállásnak a megváltozására is szükség van, hogy egyre többen belássák: azzal egyéni, lokális, sőt globális szinten is csak jól járunk, ha inkább szerelőhöz fordulunk. 

Túl sok ruha végzi a kukában – lépéskényszerben a Zara

Fejenként 11 kiló ruhát dobunk ki évente, szigorít a ruhaipari szabályozáson az EU.