Agrár

A méhészeknek segít a győztes ötlet

Az agráriumban rejlő lehetőségekre hívták fel a fiatalok figyelmét.

Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel rendezett 24 órás agrárinnovációs ötletversenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal. A megmérettetésre ötven csapat jelentkezett, közülük a legjobb tizenhárom jutott be az éjjel-nappal tartó ötletbörzére. Az eseményen az egyetemisták és a főiskolások együtt dolgozhattak az őket mentorként segítő agrárszakértőkkel. Az ötleteikkel szembeni fő elvárás az volt, hogy segítsék a mezőgazdaság hatékonyságának javulását.

A versenyzőknek 24 óra alatt kellett a mentorokkal konzultálva egy négyperces prezentációban bemutatniuk ötletüket, válaszolniuk arra, hogy az elgondolásuk milyen konkrét problémára ad megoldást, miben újszerű, és hogyan valósítható meg. A prezentációk alapján a zsűri a verseny győztesének a Beenet csapatát választotta, amely interaktív hálózat javaslatát dolgozta ki a méhészek, a mezőgazdasági termelők és a hatóságok közötti kapcsolattartásra. A második helyezett a Grinsect nevű csapat automatizált megoldása lett a fekete katonalégy lárváinak tenyésztésére és állattakarmányozási célú feldolgozására, a harmadik pedig az Almathron a mesterséges intelligenciát alkalmazó vadkárfelmérési rendszerével.

Fotó: VG / Kallus György

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíját a Trime nyerte el egy mesterséges intelligenciával működő vadkárelhárítási megoldásával. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíját a Mélyvíz csapatának a közvetlen gyökéröntözési technológiája kapta, a technológiával kiküszöbölhető a párolgási veszteség és a gyomok öntözése.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Böszörményi-Nagy Gergely Design Terminal agrárinnováció Agrárkamara Győrffy Balázs
Kapcsolódó cikkek