Agrár

Európai igényekre szabják a termelést a mohácsi vágóhídon

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett.

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos Gergely, a Bonafarm csoporthoz tartozó, 2017 áprilisában felavatott mohácsi vágóhidat üzemeltető MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója. Az elmaradás nem a levágott sertések számából következik – amelyet Mohácson úgy tekintenek egymilliónak, hogy például a Pick szalámi alapanyagául szolgáló nagy súlyú sertéseket duplán számolják –, hanem az alacsonyabb árakból.

A múlt év fő nehézsége az volt, hogy a sertéspestis tavaly áprilisi hazai feltűnése után már nem tudtak a Távol-Keletre exportálni, át kellett strukturálni a piacaikat.

Ezzel együtt cégen belül is megkezdték a termelés, a és a logisztika átszervezését, amelynek eredményei az idén már a működésben is meglátszanak majd. A távol-keleti piac kiesése és a globális sertéspiaci folyamatok miatt tavaly a tervezettnél lényegesen alacsonyabb áron értékesítették a húst.

Fotó: kormany.hu

Az idei a konszolidáció éve, befejezik az átalakítást, az európai húskereskedelmet kiszolgáló működésre alakítják át a rendszereiket – mondta a vezérigazgató. Ez évre 55 milliárd forintos árbevételt, és nulla körüli eredményt terveztek, ami Pókos Gergely szerint az első hónapok alapján teljesíthető. Kiderül az is, hogy az Ázsia nélküli kereskedelmi stratégiájuk megfelelő-e, 2020-tól pedig már eredményes gazdálkodást terveznek.

Ugyanakkor nehezíti a hosszabb távú előregondolkodást, hogy az euró­pai sertéspiaccal kapcsolatban csak az igaz, hogy hektikus marad. Korábban elég jól nyomon követhető trendek alakították, de az elmúlt négy-öt évben ez megszűnt, az európai piacot jellemző egyensúly pedig az orosz embargóval kezdett felborulni, és azóta sem alakult ki újra.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

MCS Vágóhíd Zrt. sertésárak sertésexport Pókos Gergely Bonafarm
Kapcsolódó cikkek