A termőföldek átlagosan 2 millió forint felett, 2,186 millió forint hektáronkénti áron cseréltek gazdát, míg az elmúlt évben ez az érték 1,969 millió forint volt. A legmagasabb átlagár továbbra is Közép-Magyarországon volt, 2,8 millió hektáronként, de 2 millió forint feletti átlagárak jellemezték az Alföldet, valamint a Közép-Dunántúlt is. Észak-Magyarországon 1,683 millió forintos átlagár alakult ki, ezzel ebben a régióban volt a legolcsóbb a termőföld. A tranzakciók több mint kétharmada szántó művelési ágú területet érintett, 14 ezer hektáros kitejedésben. A második legnagyobb forgalma – mind nagyságban, mind tranzakciószámban – az erdőnek volt, és ezt követte a gyep-rét-legelő, majd a gyümölcsös és a szőlős.

Harvest in Santa Barbara County Wine Country
LOS ALAMOS, CA - OCTOBER 11:  Autumn is in full swing as the seasonal grape harvest is nearing an end and the fall colors begin to appear as viewed on October 11, 2022, in Los Alamos, California. Because of its close proximity to Southern California and Los Angeles population centers, Santa Barbara County's Wine Country has become a popular weekend getaway destination for millions of tourists. (Photo by George Rose/Getty Images)
Több mint másfélszeresükre drágultak egy év alatt a szőlőültetvények.
Fotó: George Rose

„Nem volt meglepő, hogy a termőföldek átlagára tavaly átlépte a kétmillió forintos újabb lélektani határt, ugyanis a legkelendőbb művelési ág, a szántóföld hektáronkénti ára már 2021-ben eljutott erre a szintre. Ugyanakkor szembeötlő, hogy a piaci forgalom visszaesett, amire magyarázat lehet az egyre szűkülő kínálat, a növekvő, relatív magas földárak, de az is, hogy a földforgalom részben áthelyeződött  az osztatlan közös tulajdonú földek megosztására” – értékelte az adatokat Sáhó László, az Agrotax Kft. ügyvezetője. 

A szántóföldek hektáronkénti átlagára elérte a 2,33 millió forintot, ami az előző évihez képest 11,1 százalékos növekedés. 

A legmagasabb átlagos árnövekedés az előző évhez képest ismét Közép-Magyarországon alakult ki, 

itt 15,9 százalékkal emelkedtek az árak, Észak-Magyarországon 14,5 százalékkal, míg a Nyugat-Dunántúlon volt a legkisebb drágulás, 6,9 százalékos.   

A gyepterületek átlagosan 1,86 millió forintos hektáronkénti áron cseréltek gazdát, ami 9,45 százalékos növekedés az előző évi átlagértékhez képest, míg az erdők átlagosan 1,235 forintért keltek el, ami 10,6 százalékos drágulás az előző évihez képest. Drasztikus volt az emelkedés a gyümölcsösöknél: a 3,965 millió forintos hektáronkénti átlagár 53 százalékos drágulás az előző évihez képest. A Közép-Dunántúlon egyenesen az egekbe nőtt az átlagár: a 8,573 millió forintos eladási értékhez azonban hozzá kell tenni, hogy nagyon alacsony volt az éves forgalom, mindössze 11 piaci tranzakció adatai ismertek, míg 2021-ben 426 piaci tranzakció született, összesen 686 hektárnyi területre.

A szőlők országos hektáronkénti átlagárára 4,205 millió forint volt, ez pedig még a gyümölcsösökét is meghaladó, 68 százalékos drágulás az előző évi adathoz képest. 

A legmagasabb átlagárakkal Közép-Magyarországon találkozhatunk, a 9,324 millió forint 7 tranzakció, a Közép-Dunántúlon mért 9,132 millió forint pedig 28 tranzakció eredménye. Ezeknél lényegesen olcsóbb, 2,519 millió forint volt egy hektár szőlő Észak-Magyarországon, a Dél-Alföldön pedig 2,963 millió forintos áron lehetett egy hektár szőlőt venni.

Csökken az alma- és a meggyültetvények területe

Gyümölcsfákból kevesebbet, bokrokból a tavalyinál többet mért az idén a KSH. Az almatermesztők helyzete tűnik kritikusnak, mivel az idei után várhatóan jövőre is gyenge termést szüretelhetnek.

Emelkedett a bérleti díj is, bár mérsékeltebb ütemben: tavaly a szántókra kötött, forintalapú éves, hektáronkénti haszonbérleti díj átlagos értéke 86 564 forint volt, 5,6 százalékkal magasabb, mint az előző évben.