Agrár

Az utolsó gabonaszállító hajó is elhagyta Ukrajnát, a világ ismét az élelmezési válság küszöbére került

Május 18-án lejár a fekete-tengeri gabonaszerződés, amelyben Oroszország vállalta, hogy egy biztonságos folyosót nyit a tengeren az ukrán gabonaszállító hajók számára. Erről még 2022 júniusában állapodtak meg a felek, mivel az ukrán élelmiszer nélkül több százmillió, főleg afrikai embert fenyegetne az éhezés. Oroszország most alkualapnak használja a paktum meghosszabbítását.

Az utolsó gabonaszállító hajó szerdán hagyta el az ukrán kikötőt, ezzel pedig a végéhez közeledik az oroszokkal kötött gabonaszállításról szóló szerződés. Az orosz–ukrán háború kitörése óta az egyetlen megállapodás a harcban álló felek között a fekete-tengeri gabonaszerződés volt. A globális élelmezési válság mérséklése érdekében Oroszország beleegyezett, hogy egy biztonságos útvonalat nyit a tengeren, amelyen keresztül Ukrajna Isztambul felé exportálhatja a terményeit.

ODESSA, UKRAINE - August 9, 2021: Loading grain into holds of sea cargo vessel through an automatic line in seaport from silos of grain storage. Bunkering of dry cargo ship with grain
Fotó: Shutterstock

Oroszország a megállapodást alkualapként kezdte használni. Moszkva állítása szerint a nyugati államok szankciókkal sújtják az élelmiszer- és műtrágyaexportját – írta meg a The Guardian

Az ukrán fekete-tengeri szállítások biztosítása érdekében az oroszok azt követelték, hogy a saját terményeiket az engedje vissza a piacaira.

Az Isztambulban megkötött gabonaszerződést 2022 nyarán írták alá, a szállítások pedig júliusban indultak el. A paktum eredetileg 120 napra szólt, amit novemberben további 120 nappal meghosszabbítottak. Mikor ez a határidő is a végéhez közeledett, akkor további 60 nappal toldották meg a megállapodást, ez jár majd le május 18-án. Oroszország azonban addig nem hajlandó újabb hosszabbításra, amíg a követeléseit a Nyugat nem teljesíti.

Moszkva az agrárexporttal törne ki a szankciós béklyóból

A szibériai szűzföldek termőképessége jobb, mint a kimerített francia, holland, német földeké, amelyek egy részén legalább egy évezred óta folyhat mezőgazdasági termelés.

A fekete-tengeri gabonaexport engedélyezése érdekében az ENSZ hajlandó lenne három éven keresztül segíteni Moszkvát a mezőgazdasági szállítmányaival.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy 

még túl sok a megvitatásra váró, nyitott kérdés az üggyel kapcsolatban.

 

gabonaszerződés Fekete-tenger Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek