Agrár

Elstartolt a szüret a Balatonnál, jövő héten már a Badacsonynál is szedik a szőlőt

Az idei szeszélyes időjárás nem tett jót a szőlőknek.

Somogyban már most beindultak a kombájnok, a Villányi mellett a Badacsonyi borvidéken pedig jövő héten startol el a szüret, mégpedig elsőként a csabagyöngyével, amit utána az Irsai Olivér szedése követ augusztus huszadika körül, a hónap végén, szeptember elején pedig a muscat ottonel következik. Minderről Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke számolt be a Veol.hu-nak. 

Cropped,Photo,Of,Hard-working,Vineyard,Staff,Putting,Ripe,Grape,Clusters,Cropped photo of hard-working vineyard staff putting ripe grape clusters into wooden containers
szőlészet, szőlő ültetvény, bor, fehér szőlő
Fotó: Shutterstock

Az elnök elmondta: embert próbáló év volt a gazdáknak a 2023-as esztendő, amelynek még nincs is vége. 

„Régen volt vegetációs időszakon belül ennyire csapadékos tavasz és nyár, a nagy melegek, gyors lehűlések pedig szinte folyamatosan elősegítették az erős páraképződést. A tanúhegyek sokszor még délelőtt tíz órakor is ködsapkában úsztak. Amióta gazdálkodom, nem is emlékszem ilyen szeszélyes, ennyire csapadékos időjárásra” – mondta Borbély, aki szerint a sokéves átlagot közelítő termésmennyiség ígérkezik idén. 

A borvidéki átlag náluk hektáronként közel hét tonna, a gazdák bíznak benne, hogy ez az idén is meglesz. Borbély szerint ez egyébként nem egy túl nagy szám, azonban a hegyvidéki jelleg, valamint a már keveset termő régi és még nem termő új ültetvények figyelembevételével elfogadható mennyiség. Megjegyezte, a minőségről még korai lenne nyilatkozni, ám szerinte a természet adta körülményekhez való alkalmazkodás, a gazdák tudatos, jó technológiák alkalmazásával végzett munkája megmutatkozik majd nemcsak a mennyiségben, hanem a borok minőségében is. 

 

 

 

Irsai Olivér Muscat szüret gazda ültetvény
Kapcsolódó cikkek