Agrár

Kezdődik Zalában a napraforgó betakarítása

A napraforgó és a kukorica számára is tökéletes volt az időjárás a nyáron. Az előbbi betakarítása a napokban elkezdődik Zala vármegyében. A gazdák jó termést várnak, azonban a búzának nem tett jót a sok csapadék.

Szeptember elején megkezdődik Zala vármegyében a 9 ezer hektáron termelt napraforgó betakarítása – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke.

20230731 HídvégardóVirágzó napraforgó mező Hídvégardó határában.Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország20230731 Hídvégardó

Virágzó napraforgó mező Hídvégardó határában.
Fotó: Ádám János ÁJ 
Észak-Magyarország
Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

A sok napsütésnek köszönhetően az állomány szépen fejlődik, 

a gazdálkodók napraforgóból hektáronként 3-3,5 tonna közötti átlagtermésre számítanak 

– tájékoztatott Sabján Krisztián. Az időjárás a kukoricának is kedvezett. A termésbecslések szerint a 30 ezer hektáros területen várhatóan 7-11 tonna lesz az átlaghozam – fűzte hozzá.

Az ukrán dömping mellett az uniós tervek is bizonytalanná teszik a gabonapiacot

Egyszerre bolydítják fel a gabonapiacot az orosz–ukrán gabonaexport-megállapodás megszűnése utáni helyzet és az Európai Bizottság génszerkesztéssel kapcsolatos tervei. Az utóbbiak komoly aggodalmakat keltenek a biogazdálkodók körében, de egyes tudósok is kockázatosnak tartják.

A kalászosok és a repce termése már magtárakba került. Jelenleg nagy mennyiségű terményt őriznek a tárolókban, ami a napraforgó, szója és kukorica betakarítása után gondot okozhat – jelezte Sabján Krisztián.

A termésátlagok a vármegyén belül is eltérők voltak. A 12 ezer hektáros őszi káposztarepce hektáronkénti legalacsonyabb állaghozama 2,5 tonna, míg a legmagasabb 3,8 tonna volt. Tavaszi árpából átlagosan 4-6 tonna termett hektáronként, míg búzából a 31 ezer hektáros vetésterületen átlagosan 4 és 6,5 tonna közötti termést arattak le.

A júliusi, nagy mennyiségű csapadék miatt romlott a gabona minősége: 

a búza 85 százaléka takarmány-, 10 százaléka malmi, 5 százaléka pedig eurominőségű 

– ismertette a NAK vármegyei elnöke.

Összegzésként elmondta, a gazdák befejezték a tarlóhántást, és a térségben elkezdődtek a talajmunkák. Az őszi repcét várhatóan szeptember első felében vetik el.

 

napraforgó kukorica mezőgazdaság Zala
Kapcsolódó cikkek