A kormány májusban döntött úgy, hogy árfigyelő rendszert hoz létre, egy olyan honlap keretében, amelyen bárki összehasonlíthatja, hogy az élelmiszer-nagyáruházakban melyik termék mennyiért kapható. Az új inflációcsökkentő kezdeményezés már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket – hangsúlyozta Nagy István. Több mint 750 ezren használták az árfigyelőt, és emiatt az élelmiszerláncok is nagy versenyt futnak a vevőkért: csökkentik az árakat.

Budaörs 2023.07.21.
Auchan
foto: Kallus György Világgazdaság
Egyes zöldségek és a gyümölcsök ára csökkent az elmúlt hetekben.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A miniszter kiemelte, a tárca célja a gazdálkodók versenyképességének megőrzése és a felvásárlási árak megfelelő szinten tartása. Az új rendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy a kereskedelmi láncok a saját árrésüket mérsékeljék. A minisztérium azon dolgozik, hogy ennek a folyamatnak a termelők, a feldolgozók, a kereskedők és a vásárlók is a nyertesei legyenek.

Az árfigyelő rendszer az élelmiszerek árának csökkentésére kényszeríti a multikat – mondta a miniszter. Az árfigyelő rendszer elindulása óta a multik 14 százalékkal csökkentették a zöldségárakat, egyes zöldségeknél – ahogyan azt a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők korábban már beharangozták – és az almánál pedig 20 százalékos az árcsökkenés, a gyümölcsök átlagosan 8,3 százalékkal lettek olcsóbbak. Több mint 10 százalékkal csökkentették a margarin, a spagetti, a pulykahús árát, 8-9 százalékkal mérséklődött a sertészsír, kenyerek és a tojás ára – fejtette ki a miniszter.

Nagy István emlékeztetett, az árakat augusztustól azért is érdemes különösen figyelni, mert a kormány a legfontosabb élelmiszerek esetében legalább 15 százalékos árakciót írt elő az üzleteknek.

Hónapok óta erre vártunk: érezhetően csökken az Magyarországon

Közel egy év után ismét 20 százalék alatt van az infláció Magyarországon, ám ennél is lényegesebb, hogy az élelmiszerek is egyre olcsóbbak.