Szeptember 15-én lejár az ukrán mezőgazdasági termékek moratóriuma, az importtilalom. Az Ukrajnával szomszédos országok, akik kiharcolták a korlátozásokat a gabonadömpinggel szemben most választ várnak az Európai Uniótól arra a kérdés mi történik az uniós mezőgazdasággal szeptember 16-tól.

NAGY IstvánBudapest, 2023. szeptember 11.
Nagy István agrárminiszter a 2023. évi hungarikum pályázat eredményét ismertető sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2023. szeptember 11-én. A 450 millió forintos keretből 213 pályázat részesül támogatásban. 
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A magyar agrárminiszter, Nagy István szerint a határországoknak akkor is lépniük kell, ha az nem képes időben döntést hozni ebben az ügyben. A tárcavezető kiemelte, hogy az uniós gazdák érdekeit mindenképpen meg kell védeni.

Kiemelte, 

a román, a bolgár és a szlovák kollégáival arról állapodtak meg, hogy ha nem lesz brüsszeli döntés a moratórium meghosszabbításáról, akkor nemzeti hatáskörben fognak eljárni egyenként.

Ezt a folyamatot szeretnék összehangolni, és jelezte, hogy 

a behozatali tilalom nem négy termékre fog kiterjedni, kibővített terméklistával fognak előállni, hiszen fontos, hogy a belső piaci zavarokat elhárítsák 

– tette hozzá Nagy István.

Azt is kifejtette, hogy nem fogadható el, hogy a multinacionális, nemzetközi tőkebefektetésekkel létrehozott óriás gazdaságok termékei Ukrajnából úgy érkezzenek az európai uniós piacra, hogy teljesen felborítsák a normális működését.

Ott egész más termelési szerkezetben, egész más előírások mentén, semmilyen szabályt nem betartva állítódnak elő a termékek, majd kerülnek vámmentesen, minden korlátozás nélkül az Európai Unió piacaira, és hozzák lehetetlen helyzetbe az európai gazdákat, az európai termelőket

– mondta a miniszter.

A helyzet megoldása az Európai Parlamentben is napirendre került. Hölvényi György európai parlamenti képviselő a testület plenáris ülésén ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az importtilalom feloldása lehetetlen helyzetbe hozná a magyar, lengyel, szlovák, román és bolgár gazdákat. Szerinte pont a betakarítási időszak van, miközben az országokban még így is bőségesen van a korábban behozott ukrán terményekből. Kifejtette, hogy az importtilalmat legalább egy évvel még meg kell hosszabbítani, különben kirúgják a magyar mezőgazdaság alól a széket.

Lengyelország már be is jelentette, hogy biztosan nem nyitja meg a határait az ukrán terményeknek szeptember 15. után.

Az ukrán gabona megfojtja Kelet-Közép-Európát, miközben Afrikában 140 millió ember éhezik. El kell tehát érni, hogy az ukrán gabona újra a hagyományos piacaira juthasson

– hívta fel a figyelmet a néppárti képviselő. Hozzátette, hogy itt nem a szolidaritás a kérdés, hanem a gazdák megélhetése.