Mára már 17 ország több mint ezer gazdálkodója tért át konvencionálisról a regeneratív mezőgazdaságra az AgreenaCarbon program keretében, köztük 10 ezer hektárral magyar gazdák is – közölte a dán cég. A vállalat által elindított program pénzügyileg is támogatja a termelőket a  regeneratív mezőgazdaságra való átállásban, lehetővé téve, hogy aktív szerepet vállaljanak a klímaválság kezelésében azáltal, hogy a talajmegkötés révén szén-dioxidot távolítanak el a légkörből.

Agreena
Julie Koch Fahler
Julie Koch Fahler: mezőgazdasági  területek szénmegkötő képessége fontos eszköz a légköri szén-dioxid csökkentésében.
Fotó: Agreena

Az Agreena segítségével regeneratív gazdálkodási gyakorlatra átállított kétmillió hektárnyi mezőgazdasági terület nagysága megfelel Szlovénia területének, avagy 2,8 millió európai futballpályának. Az intenzív termelői érdeklődés azt mutatja, hogy a technológia képes támogatni a mezőgazdasági gyakorlatok megváltoztatását és a gazdálkodók éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseit.

A mezőgazdasági művelésű területek szénmegkötő képessége fontos eszköz a kezünkben a légköri szén-dioxid csökkentésében, bár a gazdálkodók számára a kezdetben emeltebb költségekkel járhat – mondta Julie Koch Fahler, az Agreena társalapítója és operatív igazgatója. 

A klímabarát gazdálkodási erőfeszítések nagy értékű karbonkreditekké alakítása fontos kiegészítő bevételt jelenthet a gazdálkodóknak

– tette hozzá.

A közlemény szerint az Agreena tavaly megvásárolta a legkorszerűbb mérési, riportolási és ellenőrzési technológiát (MRV) a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok támogatására, felhasználva a távérzékelés és a mesterséges intelligencia megoldásait. A vállalat a talajminták révén szerzett információk, valamint a szántóföldön szerzett terepi adatok összekapcsolásával, valamint a fejlett gépi tanulási és számítógépes látási technikákkal jelentős mértékben fejleszti a talajban tárolt szén-dioxidról való ismereteket.

Extra pénzt kaphatnak a gazdálkodók

Eddig tizenhét országban, egymillió hektár után már hatmillió eurót fizettek ki.

Ezek a digitális MRV-megoldások pontosabbak, gyorsabbak és átláthatóbbak, mint a kézi mezőgazdasági auditok, így hatékonyabban járulnak hozzá a szén-dioxid-gazdálkodás elterjedéséhez – állítja Fahler, hozzátéve, hogy a vállalat egyedülálló helyzetben a van programban részt vevő szántóföldi területeken zajló munkák megfigyelésében, ami növeli a szén-dioxid-kvóták vásárlói számára a bizalmat és a hitelességet.

Az integritás biztosítása érdekében az adatok felülvizsgálatát és a helyszíni ellenőrzéseket független, harmadik fél hitelesíti és ellenőrzi a kereskedelmi kibocsátást megelőzően. Ez megerősíti a kibocsátás csökkentését és a szén-dioxid-megkötés mértékét.

Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság felelős a globális üvegházhatást okozó üvegházhatást okozó kibocsátások mintegy 26 százalékának gázkibocsátásért, és becslések szerint a talajban lévő szén legalább 50 százaléka került a légkörbe az elmúlt évszázadok során. Az AgreenaCarbon programban részt vevő gazdálkodók a hagyományos gazdálkodásról áttérnek a regeneratív mezőgazdaságra  a következő gyakorlatok alkalmazásával: csökkentett talajbolygatás, takarónövények használata, szerves trágyák használata és optimális maradékanyag-gazdálkodás. Az Agreena nemzetközileg akkreditált és harmadik fél által hitelesített programja számszerűsíti az üvegházhatású gázok, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, amiről tanúsítványt állítanak ki.

A gazdálkodók megtarthatják a krediteket, kereskedhetnek velük az önkéntes szén-dioxid-piacon, vagy a megbízása az Agreena értékesíti azokat. 

A kibocsátás csökkentésén és a szén-dioxid tárolásán túl a regeneratív mezőgazdaság javítja a talaj egészségét is, emellett számos előnnyel jár, többek között csökkenti a talajeróziót, növeli a biológiai sokféleséget, javítja a talaj vízmegtartó képességét és az árvizekkel szembeni ellenállását – áll a közleményben.