Nagy István szerint az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszer-ellátás alapja. A kormányzat éppen ezért minden segítséget megad a gazdáknak, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz, és növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését. A termelők számíthatnak a kormányra a termelési feltételek biztosítása és a versenyképességük megőrzése érdekében – hangsúlyozta.

20220701 PapodAz aszály miatt zajlik az öntözés Papodon. Fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld
Növelni kell az öntözött területet.
Fotó: Nemeth Andras Peter/Szabad Föld

Ezeket a célokat szolgálja az is, hogy a kormány a tavalyi évhez hasonlóan idén is átvállalja a mezőgazdasági vízszolgáltatás anyagi terheit. A vízszolgáltatási díj az állami tulajdonú vízilétesítmények révén biztosított – akár közbenső szolgáltatókon keresztül – vizek felhasználásához kapcsolódik, így 

a kedvezmény azon termelők számára érhető el, akik állami mezőgazdasági vízszolgáltató közreműködésével felszíni vízből, azaz valamely folyóból vagy csatornából kapják az öntözéshez szükséges vizet

– fűzte hozzá a miniszter.

Aszály ide vagy oda, csak minimális terület öntözhető

Tavaly jelentősen nőtt az öntözött mezőgazdasági terület és a felhasznált vízmennyiség is, de így is csupán a teljes terület két százalékán van mesterséges vízpótlás.

Kifejtette, az agrártárca a már futó programjai és a meghirdetésre kerülő pályázatai révén is kiemelt figyelmet fordít az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére. A cél az, hogy 2030-ra az öntözött területek nagysága megközelítse a 350 ezer hektárt. Nagy István kiemelte, a Vidékfejlesztési Program keretében 962 gazdálkodói öntözésfejlesztési projekt támogatása valósult meg az országban csaknem 83 milliárd forint értékben.