A Tesla visszahívott 3470 darab 2022–2023-as Model Y típusú személygépjárművet az Egyesült Államokban, miután feltételezhetően rosszul voltak meghúzva a második üléssor háttámlájának kereteit rögzítő csavarok. A társaság december óta öt, egymástól független reklamációt kapott, amelyben a vevők a garanciára hivatkozva kérték a hibák kijavítását. A Tesla ezután döntött úgy, hogy inkább alaposan megvizsgálja a második sor vezető- és utasoldali üléstámláinak kereteit, valamint az alsó üléskeretekhez rögzítő csavarokat és – szükség esetén – az előírásoknak megfelelően meghúzza őket – írja a Reuters.

09 October 2021, Brandenburg, Grünheide: A Tesla Model Y is seen in a production hall of the Tesla Gigafactory during the open day. In Grünheide, east of Berlin, the first vehicles are to roll off the production line from the end of 2021. The US company plans to build around 500,000 Model Ys here every year.
Fotó: Patrick Pleul / Getty Images

A cégnek nincs tudomása arról, hogy a probléma összefüggésbe hozható sérüléssel vagy halálesettel, noha az üléskeret meglazult csavarja csökkentheti a biztonságiöv-rendszer teljesítményét, ami különösen baleset közben veszélyes. Az autógyártó egyben arról is beszámolt, hogy egyik beszállítója december óta átfogó folyamat-ellenőrzést, jobb képzést és szigorúbb felügyeletet vezetett be, hogy a csavarokat az előírásoknak megfelelően meghúzzák.

A Model Y hátsókerék-hajtással 19 999 900, kétmotoros összkerékhajtással 22 999 900 (Long Range) és 26 499 900 (Performance) forinttól kapható Magyarországon. 

A kocsi:

  • 217 kilométer per órás végsebességre képes,
  • 6,9 másodperc alatt gyorsul 100-ra,
  • 455 kilométer a hatótávolsága, 
  • 70 ezer forintnyi üzemanyagot spórol meg havonta. 

Azt a Világgazdaság is megírta, hogy februárban 362 ezer autóját hívta vissza a Tesla az amerikai hatóságok nyomására, miután a sofőrtámogató rendszere nem felelt meg a közlekedésbiztonsági jogszabálynak, és balesetet okozhatott volna.