Autó

Kiderült, melyik a legkapósabb autó a háborúban, egy típust különösen szeretnek az ukránok

Idén májusban kezdett normalizálódni az újautó-piac Ukrajnában. Az összes eladás csaknem tíz százalékát egy típus tette ki.

Bár az ország keleti részén még tombol a háború, Ukrajna nyugatibb felén már kezd normalizálódni a helyzet, és a néhány naponta érkező orosz rakétatámadások ellenére viszonylagos nyugalomban élnek az emberek. Ennek megfelelően ismét elkezdtek vásárolni új autókat az ukránok. 

White,Suv,Renault,Duster,At,Renault,Showroom.,In,Background,Is
Fotó: Shutterstock

Májusban 5100 új autót regisztráltak az országban, ami ugyan jócskán elmarad 2021 májusától, de az egy évvel ezelőtt, ugyanebben az időszakban eladott kocsik számának csaknem a duplája. A legtöbb eladott autó Toyota volt, amelynek különböző típusaiból 861 darabot értékesítettek. 

Érinti a háború a magyar használtautó-piacot, de nem öntik el az ukrán roncsautók

Az öreg ukrajnai használt autók miatt nem kell aggódni a kereskedésekben.

A második helyen pedig a Renault áll 501 autóval, amit a Volkswagen (446), majd a Hyundai (347) és a BMW (344) követ. 

Egy típusra különösen rákaptak az ukránok, a legtöbb ugyanis a – Magyarországon Daciaként forgalmazott – Renault Dusterből fogyott, amelyből 472 darabot értékesítettek a múlt hónapban. Ez az összes eladás több mint 9 százaléka. 

Január óta már 21 500 új személyautót regisztráltak Ukrajnában, a 2022-es időszakinál 44 százalékkal többet. Akkor a háború kitörése miatt alig mertek kocsit venni a vásárlók. A legtöbb új autót a frontvonalaktól távol, Kijevben, Odesszában, Vinnicjában és Lvivben adták el. 

 

háború Ukrajna Toyota Renault
Kapcsolódó cikkek