Lassan le lehet cserélni a téli mintázatú gumiabroncsokat a nyárira, de aki kora reggel indul otthonról autóval, az várjon április közepéig a cserével – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség. 

A gumiabroncsok oldalán található DOT jelölés utolsó 4 karaktere elárulja a gyártás időpontját. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Archive

A tavaszi abroncscsere előtt érdemes figyelni arra, hogy az energiatanúsítvány mellett a gumiabroncsok oldalán található DOT jelölés utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. 

Sokan az „idei” abroncsot keresik, pedig a gumiabroncs nem gyorsan romló áru, hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni. 

A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év.

Ugyanakkor lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. 

Megkülönböztetik az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a „frissen gyártott”, míg a 3–5 éve gyártottnál használható az „új” megnevezés.  

A téli abroncsok melegben jobban kopnak:

amit megspórolunk a nyári szett árán, azt jó eséllyel elveszítjük a gyorsan elkopó téli abroncs idő előtti cseréjén.

A téli időjárási körülményekre tervezett mintázat rontja a komfortérzetet a nyári hónapokban, például zavaró mértékűre nőhet a zajszint. Sőt, ez a futófelületkialakítás rosszabb irányíthatóságot és fékezhetőséget eredményez a nyári időjárási körülmények között – figyelmeztettek.

Ha mindenképpen egy szettel akarunk autózni az évben, akkor vásároljunk négyévszakos abroncsokat.  

A drágább gumiabroncsok általában jobbak, de ha kevesebbet használjuk a kocsinkat, akkor a közepes, esetleg az olcsóbb minőségű abroncsok is megteszik a szakértő szerint. Pintér Lajos azt tanácsolja, hogy mindig az adott évszakhoz megfelelően válasszunk gumit, mert az a legbiztonságosabb. A négy évszakos szettek esetében pedig feleződik az élethossz, ezek a típusok általában két évet bírnak.