Befektetés

A tőzsdecápák sem tévedhetetlenek

Warren Buffett példáját volt érdemes követniük a tőkepiaci szereplőknek 2019 utolsó negyedévében: a türelmes befektetési stratégia dollár­tízmilliárdokat hozott a Berkshire-nek, két nagy hírű hedge fund menedzser viszont veszteséggel zárta az évet.

Megküldték a 2019. negyedik negyedéves időszak 13F-jelentéseit az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) részére a világ vezető befektetői és hedge fundjai. A portfóliójelentésekből egyebek közt kiderül, hogy leállt a Google-részvények vásárlásával a Soros Fund Management, az alap 2017 óta rendszeresen vette a tech papírokat, a jelenleg 1386 dolláron kereskedett részvénybe 1083 dolláros átlagáron szállt be.

A Soros Fund portfóliójában a legnagyobb súllyal – 23 százalékkal – továbbra is a Liberty Broadband kábelszolgáltató részvényei szerepelnek, annak ellenére, hogy a jelenlegi tőzsdei ár kevesebb mint felén beszálló alap az elmúlt negyedévben már inkább az eladói oldalon volt aktív. A Tesla-papírok az év elején őrült raliba fogtak, a árfolyama több mint a duplájára emelkedett.

A Soros alap azonban október–decemberben megvált a Tesla-részvényei több mint harmadától – a lehető legrosszabb időzítéssel.

Fotó: Shutterstock

A maradék csomag a Soros-portfólió harmadik legsúlyosabb eleme, a kezelt tőke 2,9 százalékát tartják az idei év egyik legfigyelemreméltóbb tőzsdei sztoriját hozó cég részvényében. A hedge fund kezelésében lévő piaci értéke 3,6 milliárd dollárról 3 milliárdra csökkent három hónap alatt.

A világ egyik legvagyonosabb emberének, Warren Buffettnek az érdekeltsége, a Berkshire Hathaway egy negyedév alatt 214,7 milliárd dollárról 242 milliárd dollárra gyarapította az alapban kezelt vagyon értékét.

A befektetési szemlélet nem változott, a három vezető részvény a portfólióban továbbra is az Apple, a Bank of America és a Coca-Cola.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

hedge found Egyesült Államok alapkezelő
Kapcsolódó cikkek