BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hagymából jelentős importra szorulunk

A szakértők a következő hónapokban jelentős hagymaimporttal számolnak, és azzal, hogy az elmúlt évtized legkisebb termése miatt jóval többet kell majd fizetni az áruért. Az idei, legfeljebb 100 ezer tonnára becsült termés jóval a korábbi évek 130--190 ezer tonnás hozama alatt marad. Ennek csaknem a felét a feldolgozóipar szárítmányként hasznosítja, illetve hűtő-, konzerv- és más feldolgozóipari üzemekbe kerül.

Az 1990-es évek közepén 10 ezer hektár alá esett hazánkban a hagymatermő terület, s ezzel 200 ezer tonna alá csökkent az éves termelés. Tavaly a 6,8 ezer hektárról még megközelítőleg 150 ezer tonnát sikerült betakarítani, az idén viszont jó, ha 95-100 ezer tonnás termést takaríthatnak be. Ezért miközben az elmúlt két-három évben kedvező tendencia indult el az import visszaszorításával, ez év első felében annyi hagyma érkezett legálisan az országba, amennyi azelőtt három év alatt. A Kopint-Datorg kimutatása szerint ugyanis 1998-ban még csaknem 14 ezer tonnát exportáltunk, 1999-ben már alig több mint a felét, 7500 tonnát, viszont az import 7200-ról 1400 tonna körülire esett vissza. Ezzel szemben ez év első felében alig 1500 tonnát vittünk ki, viszont 11 600 tonna hagyma érkezett az országba.

A szélsőséges időjárás miatt megtizedelt idei gyenge termés nemcsak azért kedvezőtlen, mert a korábbinál jóval kevesebb, hanem a termény EU-s "kvótájára" is hátrányos lehet, s nem jó azért sem, mivel a magyar termelő a saját piacáról is kiszorul. A sokéves tapasztalat szerint ugyanis a feldolgozóipar az idei termés 40-50 százalékát eleve felvásárolja, a maradék pedig kevés lesz a belső ellátásra, ami tovább serkenti a behozatalt.

Ezzel újabb hungarikum, de mondhatjuk úgy is, hogy eurikum mehet veszendőbe. Ugyanis, kedveltsége miatt, a magyar hagymából mindig jelentős mennyiséget vettek meg az uniós országok, ami ösztönző volt a termelésre. Most viszont ennek az ellenkezője zajlik, úgy tűnik, hogy az EU-ban a paprikáéhoz hasonlóan régóta elismert, a termőhelyi adottságok miatt különleges ízű magyar hagyma pozíciója meggyengül.

A hagyma hazai piaci árai pontosan követik ezeket az eseményeket, a termelés összeomlását. A statisztikák szerint tavaly ősszel, az újhagyma megjelenését követően a nagybani piacokon kilónként 40-45 forintért adták-vették a vöröshagymát. Az idén szeptemberben 60-80 forint volt a nagybani ár, a kiskereskedelem pedig (az áru és a csomagolás minőségétől, az üzlet, a piac helyétől függően) ennél 35-50 százalékkal magasabban kínálta.

Az ár aligha csökken, ugyanis az idő haladtával fogynak a hazai készletek, s a holland, a lengyel, a dél-afrikai és a chilei áruval valószínűleg egyetlen kereskedő sem "dömpingel" majd.


Gyengülhet a termék uniós helyzete is A szakértők a következő hónapokban jelentős hagymaimporttal számolnak, és azzal, hogy az elmúlt évtized legkisebb termése miatt jóval többet kell majd fizetni az áruért. Az idei, legfeljebb 100 ezer tonnára becsült termés jóval a korábbi évek 130--190 ezer tonnás hozama alatt marad. Ennek csaknem a felét a feldolgozóipar szárítmányként hasznosítja, illetve hűtő-, konzerv- és más feldolgozóipari üzemekbe kerül. Fehér István-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.