Késik a Gazprom jövő évi terve

Az orosz kormány későbbre halasztotta a Gazprom, az ország gázpiacát uraló monopoltársaság jövő évi befektetési programja megvitatását - áll a kormány honlapján. A társaságnak ugyanis még gondoskodnia kell pénzről a Jukosz olajcég fő termelővállalata tervezett megvásárlásához. Az Interfax hírügynökség idézi Mihail Fradkov miniszterelnököt, aki szerint a Gazprom kérte a terv megtárgyalásának későbbre, december végére tételét, addig ugyanis még a szintén állami kézben lévő Rosznyefty társaság átvételével is el lesz foglalva. (Olajipar.hu)

Elkészül a ConocoPhillips 2005-ös programja

A ConocoPhillips 2005-ben mintegy 6,9 milliárd dollár értékben tervez beruházásokat. Az összeg mintegy háromnegyed részét, vagyis 5,1 milliárd dollárt a feltárás és a termelés fejlesztésére szánja, körülbelül 22 százalékát, azaz 1,6 milliárd dollárt pedig a finomítás és a marketing fejlesztésére. A cég 2005-ben mintegy 900 millió dollárt kíván költeni az ázsiai-csendes-óceáni térségben lévő projektjeire, főként az említett Bayu-Undan munka folytatására, továbbá az indonéziai partoknál lévő B blokkra, a szárazföldi területen található dél-szumátrai blokkra, végül a kínai Bohai-öbölben lévő munka második szakaszára. (Platts)

EU-orosz energiaipari tárgyalások

Az energiaipari együttműködés lehetőségeiről Oroszországgal folytatott tárgyalások kedvező tapasztalatai Andris Peibalgs energiaügyi biztos szerint nagy hasznára lehetnek Brüsszelnek más, a közösség energiaellátásában komoly szerepet játszó országokkal történő egyeztetések során is. A Platts a biztost idézve kitér arra, hogy az Oroszországgal folytatott tárgyalások folyamán kiemelt kérdésként szerepelt, hogy a Gazprom a szerződéseiből vegye ki a versenyt gátló kitételeket, amelyek lehetetlenné tették az európai gázipari társaságok, így például az olasz ENI számára, hogy a Gazpromtól vásárolt gázt harmadik félnek értékesítse. (Energiainfo.hu)

Az EdF gáztárolót bővít Angliában

Megduplázná angliai földgáztároló kapacitását az Electricité de France szigetországi kereskedelmi leányvállalata. A jelenlegi 300 gigawattórás kapacitást két lépésben bővítenék 600 gigawattórára. A brit energiahatósággal, az Ofgemmel folytatott megbeszéléseken szeretnék elérni, hogy tárolókapacitásait mentesítsék a harmadik feles hozzáférés alól. Az EdF leánycége által birtokolt tároló 2001-ben üzembe lépett első fázisa megkapta ezt a mentességet. Az Ofgem akkor úgy nyilatkozott, hogy a második és harmadik fázis mentességét azért engedélyezték, mert ezek alig két százalékát fedik le a szabadpiacnak.

Több földgázt importált Németország

Folytatódott a német földgázimport növekedése októberben is, miközben az árak a tavalyinál alacsonyabbak voltak - derül ki a Platts jelentéséből. A szövetségi gazdasági hivatal, a Befa legfrissebb adatai szerint 3,9 százalékkal importált január és október között több földgázt Németország, mint 2003-ban. Ugyanakkor a teljes mennyiség értéke hozzávetőlegesen 8,46 milliárd eurót tett ki, szemben a tavalyi 8,81 milliárddal. Októberben a határkeresztező importárak terajoule-onként 3,486 euró körül mozogtak, szemben a 2003. októberi 3,289 euróval. De a januártól eltelt tíz hónap átlagában az árak alacsonyabbak voltak, átlagosan 3,180 eurós szinten álltak. Az átlag 2003-ban ugyanebben az időszakban 3,444 euró volt. A magas olajárakkal öszszefüggésben azonban Németországban novemberben és decemberben magasabb gázimportárakat várnak. (VG)Szlovákia 2010-től áramimportra szorulhat

Szlovákia kapacitáshiánnyal számol 2010-től számos erőmű leállításával összefüggésben, legalább évi 8 terawattórányi nagyságrendben - erről Pavol Rusko gazdasági miniszter beszélt egy keddi sajtótájékoztatón. Lapjelentések szerint a miniszter úgy vélte, az ország villamosenergia-ipara importfüggővé válhat. Jelenleg mintegy 2 terawattórányi áramot exportálunk éves szinten, viszont rövidesen évente legalább 6,5-7 terawattórányi importra lesz szükségünk - jegyezte meg Pavol Rusko. A kapacitáshiány leküzdéséhez mintegy 1,2 milliárd eurós fejlesztésre volna szükség a szlovák erőművi szektorban. Ennek egy részét az Eneltől mint a Slovenské Elektrárne új stratégiai befektetőjétől várják. Rusko ugyanakkor üdvözölte, hogy a cseh CEZ is indulni kíván a SE privatizációs pályázatán, miközben fűtőerőművi projektek után is érdeklődik az országban. (Árampiac.hu)

Oroszország felfuttatná gázkivitelét

A kelet-szibériai Kovitka és a barents-tengeri Stokman gázmező termelésének beindításával 2015-ig felfuttatható az orosz gázkivitel - idézi az orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium honlapján találtakat a RIA Novosti hírügynökség. A kiemelés a középtávú gazdaságfejlesztési és szociális programból származik. A tárca szerint e mezők termelése 2015-re 690-765 milliárd köbméterre nőhet, míg az export nagysága 266-307 milliárd köbméterre. A nagy olaj- és gázipari projektek bevetéséhez az állam segítségére is szükség van olyan formában, hogy támogassa a termelésmegosztásos megállapodások létrejöttét, s hogy kedvező befektetési klímát hozzon létre anélkül, hogy ahhoz központi pénzalapokat használna fel. (VG)