Cégvilág

Íme, egy mintaváros - Galéria

London a héten kezdődő építészeti fesztiválon egy igen érdekes, elgondolkodtató urbanisztikai kiállítással rukkol elő Vancouverism címmel. A téma Vancouver, a mintaváros

A Londoni Építészeti Fesztivál keretében megrendezett kiállítás bemutatja, mitől más Vancouver, mint a többi világváros, hiszen az Egyesült Államoktól egész Ázsiáig az építészek másról sem beszélnek, mint arról, hogyan kell "vancouveresíteni" a városi területeket - írja a HVG

Kanada Csendes-óceáni oldalának legnagyobb városa, Vancouver építészeti struktúrája az elmúlt 50 évben vált példa értékűvé. Felhőkarcolóival az egyik legmodernebb és leglakhatóbb világváros jelentős népessége ellenére. De a modernitása ellenére a koncepció, amitől a város annyira sikeres, olyan régi és történelmi, mint maga a városok ötlete: az emberek szeretnek a munkahelyük közelében lakni, a lakóhelyük környékén vásárolni és szórakozni.

A vancouverizmus épp az övezetes városi élet ellentéte. Végy tömérdek embert, költöztesd őket össze, hogy a kiszolgálásukra és kényelmükre építő üzletek, munkahelyek köréjük csábuljanak, végy befektetőket, akik cserébe az egekbe törő extrém helykihasználásért kompromisszumra és pénzügyi áldozatra is hajlandóak a későbbi lakástulajdonosok életminőségének javítása érdekében. A kompromisszum ez esetben a felhőkarcolók körül parkokat, sportpályákat, sétálóutcákat, iskolákat, könyvtárakat, bicikliutakat, élelmiszerboltokat, butikokat, éttermeket és kocsmákat jelenti.

Vancouver emellett festői fekvése, a hegyek és az óceán közelsége miatt még egy dologra odafigyel, és ez a kilátás. Fontosnak tartják, hogy ezt a város legtöbb polgára élvezhesse. Az épületek ezért sokkal alacsonyabbak az öböl és a tenger közelében és egyre magasabbak, ahogy a belváros fele haladunk. Az időjárás következményeit sem hagyják figyelmen kívül: mivel a tél igen kemény, sivár és nedves, az épületek az utaktól beljebb épültek, hogy a gyalogló városlakókat a lehető legtöbb természetes fény érhesse még a legsötétebb hónapokban is.

A siker kulcsa a lakások és a kereskedelmi épületek összevegyítése is. Még a belvárosi felhőkarcolókban is lakásokat találunk a legfelsőbb emeleteken, és ahogy a víz felé haladva az épületek egyre alacsonyabbak, úgy korlátozódnak a kereskedelmi tevékenységeket bekebelező épületek a főutcákra. Vancouverben ugyanis, Londonhoz hasonlóan, minden negyednek van egy városközpontszerű főutcája a bevásárláshoz.


[enews_gallery id='488426']

város lakható lakóhely vancouver népesség
Kapcsolódó cikkek