Cégvilág

Felemás gázáremelés

Októbertől sem engedjük begyűrűzni a gázárakat, meg később se, mert a kormány rendet tesz a gázpiacon.

Október 1-jétől 6,55 százalékkal nő a lakossági gáz ára, összességében pedig 9,4 százalékkal - döntött a kormány. Az emelés tehát jóval elmarad attól a kétszámjegyű növekedéstől, amit a piac diktálna. Az alacsonyabb áremelést Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint az tette lehetővé, hogy már csökken az olaj ára. Ha a kormány valóban eszerint kalkulált, akkor figyelmen kívül hagyta, hogy az olaj áresése az árképzés módja miatt a gáz importárában csak kilenc hónapos késéssel jelenik meg. Jelenleg és még néhány hónapig az importőr E.On Földgáz Trade Zrt. rekordárakat fizet az eladónak, csökkenésre pedig – mint kommunikációs vezetője a Világgazdasággal nemrég közölte -, csak 2009 első felében számít.

Az előbbiekből tehát az következne, hogy a most megspórolt áremelést a felhasználóknak, főként a háztartásoknak jövőre kellene lenyelniük, ráadásul 2009. derekától a szabályozás miatt ki lennének téve a versenypiaci áraknak is. E hatást azonban tompítaná a kormány által most indítandó árfelülvizsgálat, ha kiderülne, hogy a kereskedők az indokoltnál magasabb költségeket alkalmaznak. A gyanú a Gazprom azon a korábbi közlésén alapul mely szerint a helyi elosztó és szállító vállalatoknak fizetett díjjal a végfelhasználók költségei közel megduplázódnak, derül ki a kormányszóvivő bejelentéséből.

A kormány segítene abban is, hogy 2009 júliusára a gázpiacon a mostani erőfölényes helyzet helyett a verseny legyen a jellemző. Kérdés, hogyan. „A Magyar Energia Hivatal (MEH) már vizsgálja, hogy a gázpiacon nem került-e valamely társaság erőfölényes helyzetbe, ugyanezt korábban megvizsgálta az árampiacon is”, válaszolt a Világgazdaság Online-nak Kutas István, az E.On Földgáz kommunikációs vezetője. Úgy tudja, a vizsgálat határidőre, azaz a jövő év végére el is fog készülni. Ugyanakkor nem világos, hogyan lehetne az importban a mostaninál versenyszerűbb helyzetet teremteni, hiszen minden újabb importőrrel szemben is a mostani és egyetlen érdemi szállító, a Gazprom állna, amely nyilván nem adná el érezhető különbséggel a gázt a különböző magyarországi vevőknek.

Daróczi Dávid szerint a szakértők vitatják, hogy az E.On Földgáz Trade gáznagykereskedő jogosan követel-e nagyobb áremelést a fogyasztók állítólagos tartozására hivatkozva. A 2005-2006-ban felhalmozódott tartozást ugyanis a fogyasztók 2007 végére visszafizették. Ennek jogossága azonban nagyon könnyen eldönthető, sőt, már el is dőlt.

„Beszerzési és nagykereskedelmi árainkat is egyeztetjük a Magyar Energia Hivatallal, ahogyan azok különbözetét, azaz a vevőink felénk fennálló tartozásaként nyilvánosságra hozott összegeket is”, nyilatkozott a Világgazdaságnak Kutas István, az E.On Földgáz kommunikációs vezetője. A hivatkozott szakértők azonban azt is helytelenítik, hogy az E.On elhárítaná magáról az üzleti kockázatot, amikor az olajárak változását és a forint-dollár árfolyam hatását is teljes egészében a fogyasztókra hárítaná. „Szó sincs róla, hogy ne vállalnánk kockázatot. Amikor például a negyedév elején meghatározott gázárnál többet kell fizetnünk az árfolyamváltozások miatt, akkor a különbözetet kamatmentesen meghitelezzük. Volt, hogy százmilliárd fölötti összeg hitelkamatáról mondtunk így le. Látni kell, hogy adott áron vesszük a Gazpromtól a gázt. Mindössze beszerzési árainkat szeretnénk érvényesíteni, s nem árrésünket növelni”, szögezte le Kutas István.

A saját háza előtt...

Egyébiránt több mint furcsa, hogy a kormány a gázszállítás és elosztás (szolgáltatás) költségeit firtatja. Ezeket az árakat ugyanis éppen a kormány határozza meg minden gázév elején. Legutóbb most július 1-jét emelte számottevően a szállítás, a tárolás és az elosztás árát.

 

Gázáremelés: megkavart feketeleves -->

lakossági gáz Magyar Energia Hivatal Kutas István Daróczi Dávid Gazprom gázév E.On Földgáz Trade
Kapcsolódó cikkek