Cégvilág

Búcsú a klórtól - Szecessziós high-tech gépház a Vízműveknél

Búcsú a klórtól: beindították Magyarország legnagyobb ivóvíz-fertőtlenítő UV-berendezését a káposztásmegyeri műemlék épületben.

A most üzembe helyezett készülék az első tagja annak a három gépházra kiterjedő rendszernek, amely Európa legnagyobb ivóvíz-fertőtlenítésre használt UV-berendezése lesz, áll a Fővárosi Vízművek közleményében. A már korábban bevezetett HACCP rendszer lényege, hogy a várható kockázatok előzetes felmérésével és az azok megelőzősét célzó beruházásokkal, a lehetséges válaszok és reakciók jó előre történő kidolgozásával készüljön fel a társaság arra, hogy a megbízható ivóvízellátást minden helyzetben garantálni tudja.

Ennek szellemében megindult a teljes fertőtlenítési rendszer felújításának előkészítése, beleértve a korszerű fertőtlenítési módszerek bevezetését is. Ennek első lépése a most rendszerbe állított UV-berendezés. A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén az ivóvíz közel 70 százaléka a kiváló geológiai adottságai miatt ritkaságnak számító szentendrei-szigeti ivóvízbázisból származik. E területről természetes parti szűréssel nyerhető ki ivóvíz minőségű víz, amely a hálózatba táplálás előtt csupán biztonsági klórozást igényel.

A globális felmelegedés várható következményeként azonban fel kell készülni arra, hogy a szélsőséges időjárás miatt a Duna vízszintje és a Szentendrei-sziget talajvízszintje az eddiginél szélsőségesebb ingadozáshat. Ez újra és újra eddig nem jellemző vízminőségi problémákat okozhat. A néhány évvel ezelőtti nagy árvíz, illetve az azt követő rendkívüli aszály ráirányította a Fővárosi Vízművek figyelmét az újfajta problémára. A társaság akkor kezdte meg felmérni a teljes fertőtlenítési rendszer rekonstrukciójának lehetőségét. A közel 110 éves, építészeti szempontból is figyelemre méltó, ipari műemléknek minősülő káposztásmegyeri gépházak központi szerepet töltenek be a főváros vízellátó rendszerében. Most a múlt és a jövő találkozásaként e gépházakban kapott helyet az az ivóvíz-fertőtlenítő UV-berendezés, amely méretét tekintve Magyarországon egyedülálló, és amely egy rendszer első tagja. A teljes rendszer majd három gépházból áll, ezzel a vízműveké éesu Európa legnagyobb, ivóvíz-fertőtlenítésre használt UV-berendezése. A készüléket a gépház teljes elektromos és építészeti rekonstrukciójával együtt telepítik - a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetve.

Az UV-fertőtlenítés előnye, hogy hatékony, általa biztonságosabbá válik a fertőtlenítő rendszer, megoldódik a „több lábon állás”. A vegyszermentes eljárással csökkenthető a hálózatba táplált klór mennyisége. Alkalmazása különösen havaria-helyzetekben növeli a vízbiztonságot. Árvízkor és hosszú, nagyon alacsony Duna vízállási periódust követő időszakban a fertőzés veszélyének elhárítása érdekében az eddigiekben fokozni kellett a klóradagolást, amit a fogyasztók a vízminőség romlásaként érzékeltek.

Hogyan működik?

Az UV-fertőtlenítő készülék - párhuzamosan működve a klórozó berendezésekkel - úgy fejti ki hatását, hogy a kritikus időszakokban a klóradagolás növelése nélkül biztosítja a hálózatba átemelt víz kiváló minőségét. Az eljárás lényege, hogy az UV-vízkezelő berendezésben keresztben, illetve hosszában elhelyezett UV-fénycsövek között áthaladó vizet az ultraibolya fény fertőtleníti. Az UV elektromágneses sugárzása fotokémiai reakciót hoz létre a szerves anyag savtartalmával, megbontja a mikroorganizmusok DNS-szerkezetét, ezáltal elpusztítja a mikroorganizmusokat.



 A Fővárosi Vízművek területén már ma is négy helyen működő UV-fertőtlenítés bevezetésének újabb állomásaként a mostani beruházás első ütemében, 2008-ban a Káposztásmegyeri I. és II. gépházba egyenként 5000 m3/h ivóvíz fertőtlenítésére alkalmas UV-berendezést telepít a társaság, majd 2009-ben a Káposztásmegyeri IV. gépházban egy 15 ezer köbméter/órás ivóvíz fertőtlenítő UV-készüléket is berindítanak. Az orosz „LIT” gyártmányú eszköz 120 kisnyomású UV lámpával 254 nm hullámhosszon 600 J/m2 dózisú fénysugárral működik. A rendszer on-line módon csatlakozik a Fővárosi Vízművek közelmúltban üzembe helyezett üzemirányító központjához, így a diszpécserek folyamatosan ellenőrizhetik a működését, szükség esetén a távolból is beavatkozhatnak.

 

-->

Fővárosi Vízművek HACCP UV-berendezés
Kapcsolódó cikkek