Cégvilág

Változást követelnek a gyógyszerészek! Gyurcsányék neoliberális politikáját bírálják

Négypontos petíciót juttatnak ma el a tegnapi gyógyszerész nagygyűlés szervezők a miniszterelnöki hivatalnak és Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének.

A patikustársadalom úgy látja, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvény által engedélyezett patikaliberalizáció veszélybe sodorta a kis gyógyszertárakat. Az egy év alatt létesített háromszáznál több gyógyszertár - amelyek többségét nem szakmai befektetők alapítottak - elsősorban a nagyobb településeken alakultak.

A nagygyűlésen gyógyszertár alapítási moratóriumot kértek Székely Tamás egészségügyi minisztertől, aki úgy fogalmazott: megvizsgálja a kérés jogosságát, ám csak akkor kerülhet sor a moratóriumra, ha az nem sérti a lakosság gyógyszerellátását.

A nagygyűlést szervező öt szakmai szervezet mai petíciójában a következő áll:
"1. A gyógyszer-gazdaságossági törvényt módosító javaslataiba építsék be a teljes szakmai konszenzuson nyugvó, a Kamara által korábban előterjesztett javaslatokat, így különösen az állami szabályozás fenntartására, a gyógyszertár-létesítés újraszabályozására, a nemzetgazdasági érdekekkel ellentétes tulajdonosi kör kizárására, a gyógyszerész szakmai jogkörének helyreállítására irányuló kezdeményezéseket.

2. A törvénymódosítás hatályba lépéséig is korlátozzák a patikaalapítást, vagyis ne lehessen valódi minőségi többletszolgáltatás (24 órás szolgálati rend, folyamatos ügyelet) nélkül a továbbiakban új gyógyszertárat nyitni.

3. A gyógyszerészszakmai munka egységes színvonalának és az etikai normák érvényesítésének érdekében, valamint a gyógyszerésztársadalom önigazgatására állítsák vissza a kötelező kamarai tagságot.

4. A 2009-es költségvetésben biztosítsák a gyógyszerellátás működőképességének megőrzését, mert az elmúlt két évben elszenvedett veszteségek, az új gyógyszertárak létesítése, a gyógyszerárak lefelé mozgása, a generikus program és a fixesítés miatt a patikák egyre kevésbé képesek a működtetés költségeinek kigazdálkodására, a gyógyszerbiztonság és ellátásbiztonság megőrzésére, a betegek megfelelő színvonalú ellátására. A gyógyszerészek szolidárisak a magyar egészségügy többi szereplőjével és a betegekkel. Ezért szükségesnek látják, hogy a gyógyszerellátás és az egészségügy általános kereteit is az össztársadalmi érdek és a közjó határozza meg. A nagygyűlés szerint a gyógyszerellátás és az egészségügy mai helyzetéért, a káoszért és a színvonal romlásáért nem a világgazdasági válság, hanem a Kormány eddig folytatott neoliberális politikája felelős. Ezért elvárják, hogy amit elrontott a Kormány, azt javítsa is ki! "

petíció patikusok nagygyűlés
Kapcsolódó cikkek