Cégvilág

Csúcsminőségű mozgóképek - Blu-ray lejátszók elérhető áron

A tavalyi év közepén még luxuscikknek számító, valódi High Density képminőségű (Full HD) házimozi végre megfizethető áron érhető el a hazai filmkedvelőknek is. A Blu-ray lejátszók olyan kép- és hangminőséget produkálnak, ami még a sasszemű és vájtfülű mozirajongókat is ámulatba ejti. Valósághű képek és néha elképesztő hanghatások teszik életszerűvé a képernyőn megjelenő cselekményeket – szerencsére a filmek kínálata is egyre gazdagabb.

Legjobb helyzetben azok a filmrajongók vannak, akik „nulláról indulnak”, azaz eddig nem szereztek be sem CD, sem DVD lejátszót, ők ugyanis első beszerzésként bizonyára többet is hajlandóak áldozni egy nagyobb tudású készülékre. Ráadásul olyan modellek közül válogathatnak, amelyek minden lemezformátumot (CD, DVD, Blu-ray) elfogadnak, néhány közülük „mindenevő” a gyakorlatban elterjedt fájl-formátumok (audio CD, JPEG, MP3, SVCD, DivX, DVD+R és DVD–R, illetve az újraírható DVD+RW és DVD–RW, valamint Blu-ray, esetleg HD DVD) tekintetében is.

Az alapszolgáltatásokat felkínáló készülékekhez ma már egészen megfizethető áron juthatunk hozzá – a lecsökkent árak persze csak azok számára jelentenek előrelépést, akik már rendelkeznek HD Ready vagy HD Ready 1080p (Full HD) felbontású televízióval.

A hagyományos CD-korongokra, illetve a (házilag vagy gyárilag) DVD-kre rögzített filmek és videoanyagok képminősége (720x576 képpont) azóta jelent minőségi gondot a filmkedvelőknek, amióta olyan nagy képátlójú (82, 94, 105 cm) plazma és LCD-tévék is kaphatók, amelyeken egy-egy képpont (pixel) a képfinomítási eljárások ellenére még 2-3 méteres távolságból is elkülönülten látható, ami végül a lépcsőzetes kontúrokban mutatkozik. Az éles kép megjelenítéséhez szükségessé vált a hagyományos tv-felbontás radikális növelése, valamint az optikai korongok tárolókapacitásának jelentős kibővítése. Többek között ezek az okok késztették a gyártókat olyan új szabványok és új technológiai megoldások kifejlesztésére, mint például a HD DVD és a Blu-ray, amelyek közül végül az utóbbi került ki győztesen.

Kapacitások, szabványok

A HDTV szabvány több felbontást határoz meg:

- 480p: 720×480 pixel

- 720p: 1280×720 pixel

- 1080p: 1920×1080 pixel

- 1080i: 1920×1080 pixel (interlaced) natív 1280×1080 pixel, HDCAM/HDV 1440×1080

- 2160p: 3840×2160 Quad HDTV

Különösebb magyarázat helyett: a hagyományos CD legfeljebb 0,8 GB, a DVD 4,7 GB (kétrétegű megoldásnál 9,4 GB) kép- és hanginformáció tárolására képes, a Blu-ray korong pedig 25 GB (kétrétegű rögzítés esetén akár 50 GB) kapacitással rendelkezik. Az arányokból érezhető, hogy ez utóbbi adatmennyiségek már mind képben, mind pedig hangban elegendőek ahhoz, hogy a nagyképernyős, nagyfelbontású megjelenítőknek is biztosítsák a valóban tökéletes kép- és hanghatásokhoz szükséges digitális adatmennyiséget.

A Blu-ray lejátszók tavalyi árcsökkenését felgyorsította az a tény is, hogy 2008 elején végleg eldőlt a „Blu-ray kontra HD DVD” mérkőzés. Tavaly január 4-én jelentette be a Warner Brothers (a filmforgalmazás túlnyomó részét uraló cégóriás), hogy a jövőben kizárólag Blu-ray médián dobja piacra filmjeit, HD DVD-t pedig csak májusig alkalmazza. Korábban a Disney, a Fox és az MGM is a Blu-ray mellett döntött, így a csata befejeződött (olyannyira, hogy a HD DVD lemezformátumú szabvány terjesztésére megalakult, a fejlesztésekben vezető helyen szereplő cégeket tömörítő szervezet 2008 tavaszán feloszlatta önmagát).

A nagyfelbontású mozgókép-lejátszók gyártóinak tehát tavaly óta már csak egyfajta szabvánnyal kell foglakozni, ami szintén hozzájárult az árak csökkenéséhez. Ennek ellenére még kapható a piacon olyan hibrid készülék, amely a Blu-ray és a HD-DVD formátumú lemezeket is kezeli, de gyakorlati jelentősége ezeknek a modelleknek már alig van – a CD és DVD lemezformátumokat pedig mindegyik eszköz képes kezelni.

Piaci árkörképünk a következő oldalra kattintva olvasható

Piaci körkép

A hazai piacon jelenleg elérhető készülékek közötti legfontosabb különbség a lejátszható audio-, álló- és mozgókép-formátumokban jelentkezik. A filmek hangjainak megszólaltatásával biztosan nem lesz gond, hiszen akár a 7.1 pontos formátum támogatására is képesek, nyolc hangsugárzónál pedig aligha kell több – feltéve, hogy otthoni audio-rendszerünk is képes a több hangcsatorna kezelésére. A nagyfelbontású kép megjelenítéséhez azonban elengedhetetlen, hogy és a televíziónk képes legyen legalább HD Ready felbontásra, és rendelkezzen HDMI bemenettel.

A Sony BDP-S300 (49 900 forint) a gyakorlatban elterjedt legtöbb fájlformátum (Blu-ray, DVD+R, DVD+RW, DVD-R, DVD-RW, MP3, CD, CD-R, CD-RW, audio-CD, JPEG) lejátszására képes. A felsorolásból az SVCD és a DivX hiányzik, ami főként a számítógépes világból áthozott filmek és videoklipek esetében okozhat gondot. Csatlakozói között megtaláljuk a 3,5 mm-es audio-kimenetet, a komponens, a video, a digitális valamint S-video kimenetet és természetesen a HDMI bemenetet is.

Árban és képességben hasonló a Samsung BD-P1000 jelű modellje (49 900 forint), pozitívum, hogy a DVD-RAM formátum kezelésére is alkalmas – ennél a készüléknél azonban az SVCD és a DivX mellett a JPEG formátum is hiányzik a listáról, ez utóbbi elsősorban a fotósok számára jelenthet komoly korlátot.

A Panasonic DMP-BD35 (65 800 forint) azonban valóban „mindenevő”, ugyanis az eddig felsorolt valamennyi formátum lejátszására alkalmas, beleértve az újraírható CD-ket és DVD-ket is. Képfelbontása már Full HD kategóriás, különlegessége a beépített kártyaolvasó, amellyel a SDHC memóriakártyákon tárolt anyagok is lejátszhatók.

Árban és szolgáltatás-kínálatban hasonló az LG BD300 jelű modellje (68 900 forint), előnyként értékelhető, hogy támogatja az MPEG4 és a WMA mozgóképformátumokat, a zenekedvelőknek azonban hiányozhat az MP3-as állományok lejátszhatósága, valamint az, hogy nem kezeli a CD+R/RW korongokat.

Árban magasabb, tudásban azonban némileg elmarad a Sony BDP-S550 jelű készüléke (78 100 forint), mivel sem a DivX, sem az MP3 formátumok nem szerepelnek a lejátszható állományok listáján, és nem kezeli az újraírható DVD-ket sem. Előnye az USB csatlakozó, így a memóriakulcsok is használhatók adathordozóként.

Kissé magas árához képest viszonylag szolid képességekkel rendelkezik a Pioneer BDP-51FD jelű készüléke (109 900 forint), ugyanis felbontása „csak” HD Ready, nem kezeli a JPEG fotókat és a DVD+ korongokat – előnyként egyedül a WMA formátum felismerése említhető.

Igazán jól megint a számítógépesek jártak, hiszen az asztali gépbe építhető Blu-ray lejátszók jóval olcsóbban kaphatók (az LG GGC-H20LRB például már 23 350 forintért beszerezhető), ráadásul ezek az eszközök általában olvassák a HD DVD formátumú lemezek tartalmát is.

Megjelentek a számítógépbe építhető Blu-ray írók is, igaz, ezekért még borsosabb árat kell fizetni. Más kérdés, hogy egyelőre nincs mit felírni a lemezekre, hiszen a tévé-adások közül alig néhányat sugároznak HD-minőségben (az mtv1-en például külön logóval jelzik ezeket a műsorokat). A HDTV adások rögzítéséhez pedig egy HDTV MPEG2 kódolóra is szükség van, azonban otthoni használatra egyelőre még nem forgalmaznak ilyen eszközt.

- 720p: 1280×720 pixel

- 1080p: 1920×1080 pixel

- 1080i: 1920×1080 pixel (interlaced) natív 1280×1080 pixel, HDCAM/HDV 1440×1080

- 2160p: 3840×2160 Quad HDTV

-->

Sony BDP-S300 DVD Panasonic DMP-BD35 CD hd ready mozgóképek blu-ray LCD-tévék nagyfelbontás lejátszó
Kapcsolódó cikkek