A korábban flopik helyettesítésére szolgáló USB meghajtókon már több adatot hordozhatunk, mint amennyit néhány éve az asztali pc-ken tárolni tudtunk.

A szinte már természetes kapacitásbővülés mellett már komoly szolgáltatásokat − vírusvédelem, jelszókezelés, titkosítás, stb. − is adnak a gyártók a termékekkel, melyek egyre jobban felértékelődnek a vásárlók döntési szempontjaiban − ismertette a helyzetet a SanDisk márkát forgalmazó Hama Magyarország ügyvezetője. Prohászka Ottó hozzátette: ez a vásárlói attitűd lassan hazánkban is érezhető. Bár a többség még egyszerűen megveszi a legnagyobb tárolókapacitású pendrive-ot, amit megengedhet magának, tekintet nélkül a márkára és minőségre, a tudatos felhasználók már gyakran keresik a biztonságosabb, extrákat nyújtó modelleket.

Ez az oka annak − folytatta az igazgató −, hogy a SanDisk forgalmazni kezdte a hazai kínálat jelenlegi csúcsát jelentő 32 Gb-os Cruzer Contour-t, mely 25MB/sec olvasási és 18 MB/sec írási sebesség mellett automatikus titkosítást, víruskeresőt, jelszókezelő alkalmazást is tartalmaz.

Bár a kereslet 70-80 százaléka még a középkategóriás, 2-8 Gb kapacitású, szolgáltatások nélküli modelleken realizálódik, a trend itthon is érezhetően változik.