Cégvilág

Miért érdemes az idén felújítani a lakást? - Adó tippek

Érdemes az idén felújíttatni vagy korszerűsíttetni a házunkat, lakásunkat akkor, ha az szja-bevallásunk elkészítésekor általában gondot okoz az évi százezer forintos adókedvezményi keret kihasználása.

A jelenlegi tervek szerint ugyanis az év elején bevezetett, a háztartási szolgáltatások után igénybe vehető adókedvezmény – akárcsak más könnyítési lehetőségek – 2009. december 31-én megszűnik.

Mielőtt azonban a kőművesbrigád rendelkezésére bocsátjuk a lakásunkat, fontos alaposan utánaszámolni: valójában mekkora tétel is írható le a 2009-es szja-ból. Az új könnyítési lehetőség ugyanis része az úgynevezett összevont adókedvezményi keretnek, amely egy évben maximum százezer forint lehet.

Ha tehát ennek egészét kimerítjük a háztartási adókedvezménnyel, akkor egyéb könnyítések igénybevételére már nem lesz lehetőségünk. Fontos az is, hogy az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal előre meghatározott sorrend szerint veszi figyelembe a kedvezményeket, ezek között pedig első helyen éppen a háztartási szolgáltatások szerepelnek. Ezzel tehát könnyen eleshetünk a további könnyítések érvényesítésétől.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal adókedvezmény APEH szja lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek