Cégvilág

100 ezer négyzetméter - A tavaly átadott irodák fele üresen áll

A kereskedelmi ingatlanpiacon a kereslet és kínálat egyensúlytalanságának mutatója az elmúlt 5 évben átlagosan 13,8 százalék körül alakult, azonban 2008 végén jelentősen megugrott és végül 16,8 százalékon zárt.

Az Eston szakértőinek előrejelzései szerint 2009 végére a kihasználatlansági ráta akár 20 százalék fölé is emelkedhet. A tavalyi év első felében átadott irodaházak még megfelelő telítettségi mutatókkal rendelkeztek, hiszen a területek közel felét már előbérletként értékesítették:

Az év második felében azonban – a válság által előidézett piaci bizonytalanság hatására – a tranzakciók már meg sem közelítették a fejlesztők várakozásait és az új házak a megszokottnál lassabb ütemben kezdtek telítődni. A tavaly átadott 14 irodaház közül a három legnagyobb épület kihasználatlansága jelenleg is magasan, átlagosan 70 százalék körül áll.

A 2008-ban átadott volumennek átlagosan fele, azaz nagyjából 100 ezer négyzetméter még kiadatlan, ami az összes üresen álló terület 28 százalékát teszi ki. Irodapiaci zónánként vizsgálva az új házak kihasználtságát, jól látható hogy az agglomerációban (Budaörs, Vecsés) található irodák kevésbé keresettek. Az is említésre méltó azonban, hogy ezek az irodaházak a tavalyi év második felében készültek el, így csupán fél év telt el átadásuk óta.

A IX. kerületben adták át tavaly a legtöbb irodaház-fejlesztést. A Petőfi híd és Lágymányosi híd közelében lévő Duna-parti terület igazi népszerűségnek örvend a fejlesztők körében és újabb három irodaház átadása várható itt a közeljövőben.

A bérbeadási ütem lassulását és az előreláthatóan jelentős átadási volument tekintve, nem várható a piaci felszívási mutatók rövidtávú javulása. A piac előbb-utóbb újra egyensúly közeli állapotba kerül, azonban nagyobb befektetési tranzakciók hiányában és kedvezőtlen hozamszintek mellett a fejlesztőknek nem árt felkészülniük arra, hogy ingatlanjaikat kénytelenek lesznek hosszabb időszakra saját tulajdonban tartani.

Az időközben kialakult árverseny miatt a megbízható, a piacot jól ismerő fejlesztők kihasználhatják a jelenlegi bizonytalan helyzet kínálta lehetőségeket és az úgynevezett „egyprojektes fejlesztőket” kiszoríthatják a piacról. A kiváló lokáció és bizonyos szintű előzetes bérbeadottság (pre-lease) mellett a jó időzítés az, amin a jelenlegi piaci helyzetben egy jövőbeli projekt sikeressége áll, vagy bukik.

telítettség Eston agglomeráció kihasználatlansági ráta Zóna fejlesztő irodaház kereskedelmi ingatlan iroda ATAD
Kapcsolódó cikkek