Cégvilág

Nem a vagyonadó rázza meg az ingatlanpiacot

A kormány által becsült 5 százaléknál várhatóan szélesebb, országos szinten a lakásállomány 10 százalékát jelentő kört fog érinteni a múlt héten véglegesített vagyonadó 2010-es bevezetése.

A 30 millió Ft feletti ingatlanokra kivetett teher azonban önmagában nem fogja átrajzolni a piac mostani képét – vélik az Otthon Centrum szakértői.
 
Jelenleg a cég adatbázisában a lakóingatlanok 27, 5 százalékának kínálati ára haladja meg a 30 milliós adóköteles határt, míg a fővárosban ez az arány megközelíti a 35 százalékot. Természetesen a nagy hálózatok kínálatában nagyobb arányban vannak értékesebb ingatlanok, vagyis a nagyon olcsó, az országban tömegével található, maximum pár milliós ingatlanok alulreprezentáltak.
 
„Mintegy 10 százalékosra becsüljük az adóköteles, 30 millió Ft-nál többet érő lakások állományát országos szinten, hozzátéve, hogy ez az arány a fővárosban és az agglomerációban ennél jóval magasabb is lehet.” – mondta Nagygyörgy Tibor vezérigazgató. A nagy értékű ingatlanok forgási sebessége kisebb, mint az olcsóbb, nagy tömegek számára elérhető lakásoké, házaké és a válság hatására a drágább ingatlanok iránti kereslet még inkább lelassult.

 „Önmagában a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó eleme nem fogja átrajzolni az jelenlegi képét. Bár biztosan lesznek olyanok, akiknek ez lesz az utolsó csepp a növekvő terhek tengerében, nem számítunk arra, hogy az adóköteles ingatlanok tömegesen jelennének meg a piacon.” – hangsúlyozta Nagygyörgy Tibor.
 
„Összességében úgy gondolom, hogy a júliustól megszűnő szocpol és állami kamattámogatás, valamint az új lakások esetében 25 százalékra emelkedő áfa piacmérséklő hatása jóval jelentősebb lesz júliustól, mint amire az ingatlanadó bevezetésekor lehet számítani.” – hangsúlyozta Nagygyörgy Tibor.

 „A megszűnő szocpol és az áfaemelés mellett a lakáshitelek tömeges bedőlése, és a lakások áron aluli piacra kerülése okozhat gondokat az ingatlanpiacon és a pénzügyi rendszerben egyaránt. Ezért, és a szociális problémák elkerülése érdekében is, az ilyen bedőlt lakáshitelesek megsegítésére érdemes lenne létrehozni egy – az állam és a bankok által 50-50 százalékban lejegyzett – 7 éves zárt végű ingatlanalapot.

szocpol áfaemelés lakás vagyonadó 30 millió lakáshitel adóköteles ingatlanpiac Otthon Centrum
Kapcsolódó cikkek