Cégvilág

Bőséges az offshore kínálat - Tíz nap alatt kész lehet a cég

Offshore társaságot még ma is könnyű alapítani, az erre szakosodott tanácsadók akár tíz nap alatt összehoznak egy új vállalkozást. Ennek ellenére mára csökkent a kereslet az adóoptimalizálási céllal alapított cégek iránt, s ha változnak a szabályok, egy részük biztosan el is tűnik majd.

Hosszú árlistával dolgoznak a magyarországi ügyfelek számára offshore társaság felállításában segédkező tanácsadók, miután a létrehozás költségei országonként rendkívül eltérőek. Gibraltáron például 1100 euró körüli összeget jelent a cégalapítás a teljes dokumentációs csomaggal, kiegészítve a helyi adókkal és illetékekkel, továbbá a telephely költségével az első évben, de Cipruson elérheti akár a kétezer, míg a Man-szigeten a háromezer eurót is a költség – írja a Népszabadság.

Ha ezt megbízott ügyvezetővel, igazgatóval is szeretné kiegészíteni a hazai tulajdonos, akkor plusz 200-800 eurót kell még áldoznia erre a célra. A ráfordítás a második évtől már kisebb, Gibraltáron közel 600 dollár, Cipruson 1100 euró, amihez viszont 10 százalék társasági is társul. Ugyanez a Man-sziget esetében 1500 euró plusz a 700 eurós társasági adó.

Vannak olyan hazai vállalkozások, melyek árlistáikat nem részletezik ennyire, Ciprus esetében az első évet mintegy 700 ezer forintra taksálják, míg minden további év 260 ezer forint körül mozog - ami persze az euróárfolyam alakulásától függően jelentősen változhat.

Nem sok időt vesz igénybe egy ilyen társaság létrehozása. A lapunknak nyilatkozó, offshore cégek alapításában közreműködő vállalkozások képviselői úgy vélik, ha elég gyors az ügyintéző, akkor tíz napon belül meglehet a hitelesítés és a szükséges papírok. A cég megszűnése sem körülményes procedúra: a tanácsadók szerint a klasszikus offshore-paradicsomokban - ilyen például a Seychelles-szigetek - nincs mérlegbenyújtási kötelezettség, így ha valaki nem fizeti az adókat, akkor egyszerűen kivezetik vállalkozását a nyilvántartásból, azaz különösebb utánajárás nélkül eltűnik a cége.

Több ponton szigorítana az offshore cégekkel szemben a pénzügyminiszter. Megadóztatnák azt a jövedelmet, amelynek a külföldi adóterhelése nem éri el a hazai kétharmadát, s azokat a cégeket, amelyeknek külföldön nincs valós üzleti jelenlétük.

A tipikus adóparadicsomi helyszínekre történő kifizetéseket - legyen az jogdíj, kamat, szolgáltatási díj - 30 százalékos forrásadó sújtja 2010-től a tervezett adócsomag szerint - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter kérdésre válaszolva a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) keddi ülését követően.

Az elmúlt hónapokban a számos országban felmerült az offshore cégek megregulázásának gondolata. Az amerikai elnök május elején azt javasolta, hogy helyezzék törvényen kívül az offshore cégekkel lebonyolított adókikerülési technikákat. Barack Obama terve szerint 800, kizárólag ezzel a feladattal megbízott szövetségi ügynök őrködne a törvény betartása felett. Az intézkedéstől tíz év alatt 210 milliárd dollár adóbevételt vár Washington.

Seychelles-szigetek Ciprus offshore adóparadicsom adó pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek