Cégvilág

A Windows mellé nem csak Explorer jár az európaiaknak

A Microsoft váratlanul felajánlotta az európai felhasználók számára, hogy a Windows 7 operációs rendszerhez ezentúl nem csak az Internet Explorer jár, hanem többféle böngésző közül lehet választani.

Ha a számítástechnikai órás ajánlatát elfogadja az Európai Bizottság és ejti a Microsoft elleni trösztellenes eljárást, akkor október 22-től kezdődhet a Windows 7 hivatalos forgalmazása Európában - írja a New York Times.

A Wall Street Journal azt emeli ki, hogy a cég ajánlata jóval nagyvonalúbb, mint amit az amerikai hatóságoknak sikerült elérni a kilencvenes években.

Az Európai Bizottság közleményben jelezte: üdvözli a javaslatot, és megvizsgálja, hogy az milyen gyakorlati hatással van a felhasználók választási lehetőségeire.

A Microsoft közleménye szerint nagy eőrelépés történt az egy évtizede húzodó pereskedésben, és ez jó hír a felhasználók és a cég partnerei számára is.

A számítógép első indításakor egy olyan ablak nyílik majd meg az operációs rendszerben, amelyben az felkínálja az Internet Explorer 8 mellett az alternatív böngészők, így például a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari telepítését, és alapértelmezett böngészőnek való beállítását is. Ugyanezen a felületen le is lehet tiltani az Internet Explorert az operációs rendszerből - melynek kódja ugyan megmarad a rendszerben, ám a felhasználó előtt teljességgel rejtve marad a program.Sem ikonjai, sem letöltését ajánló hiperlinkek nem maradnak a menükben, valamint a Windows Update szolgáltatáson sem kínálja fel az IE-t mellőzni kívánó felhasználóknak a szoftver telepítését - írja az origo a böngészőválasztás konkrét menetét bemutatva.

Ezen kívül a Microsoft azt is lehetővé teszi majd, hogy a PC-gyártók bármilyen böngészőt alapértelmezettként beállítva - s akár a fent említett módon kikapcsolt Internet Explorerrel - árusítsák számítógépeiket.

A vetélytársak egyelőre várakozó állásponton vannak. John Lilly, a Mozilla - az Internet Explorer után a második legelterjedtebb böngésző - vezérigazgatója természetesen örül a Microsoft döntésének, ám végső értékelést csak a részletek megismerését követően tud adni. Szeretné tudni, hogy mely böngészők, milyen feltételekkel kerülhetnek a Windows 7-be, és a Microsoft az automatikusan frissített változatokat ajánlja-e mindig. A Google, amely Chrome nevű böngészőjén keresztül érdekelt az ügyben, nem kommentálta a fejleményeket.

Európai Bizottság Internet Explorer böngésző Mozilla John Lilly Microsoft Windows 7
Kapcsolódó cikkek