Cégvilág

AnyScan segít a súlyos betegeknek

Európa egyik legkorszerűbb nukleáris medicina központját adták át ma Debrecenben, amelyben integráltan megtalálhatók a hagyományos eljárások és a legújabb módszerek. Fekvőbeteg részelget is kialakítanak.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában mától a hagyományos SPECT, PET és CT vizsgálatokon túl egy magyar fejlesztésű, de világviszonylatban is egyedülálló AnyScan képalkotó berendezés – ötvözve a hármas funkciót – segíti a betegségek gyors felismerését, és a hatékony kezelési módszerek kiválasztását. A multimodalitású készülék új fejezetet nyithat a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztikájában is.

A magyar találmány lényegesen javítja a betegellátás színvonalát – hangsúlyozta a megnyitón Székely Tamás egészségügyi miniszter. A betegségek korai felismerését hármas modalitású diagnosztikai rendszer támogatja, amelynek egyedisége a pontosabb, funkcionális és morfológiai képalkotás sajátos ötvözetében rejlik. Míg korábban a különálló SPECT, PET és CT műszerekkel felállított diagnózis a betegek áthelyezését igényelte, az új detektor egyszerre és leegyszerűsítve, ugyanakkor nagyobb pontossággal állapítja meg a betegségek fázisait, elősegítve ezzel többek között a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések pontosabb felismerését.

Az egyes képalkotó eljárások ugyanakkor külön-külön is alkalmazhatóak, így javul a gép kapacitásának kihasználtsága, és csökken a vizsgálatok előjegyzési ideje. A CT segítségével jól látható az erek anatómiája, a SPECT készülék a szívizom vérellátását térképezi fel, míg a PET vizsgálattal a szívizom életképessége is meghatározható. Így rövid idő alatt teljes képet tudunk adni a szív anatómiai és funkcionális állapotáról”– ismertette az AnyScan előnyeit Paragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke.

A centrumban hamarosan kialakítanak egy nyolcágyas fekvőbeteg részleget, ahol lehetőség nyílik a rosszindulatú betegségek izotópterápiájára, valamint a nehezen kezelhető, gyulladásos ízületi betegségek kezelésére is. Az épületben kialakított képzési központban pedig a legkorszerűbb számítástechnikai rendszerek segítségével történik majd a gyakorlati alapú medikus, valamint a hazai és nemzetközi szakemberképzés. A több mint 2000 m2 alapterületet érintő beruházást a nukleáris medicina diagnosztikai rendszereinek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Mediso Kft. végezte és a központot a PET-CT Orvosi és Diagnosztikai Kft. bevonásával üzemelteti.

új diagnosztika AnyScan Debreceni Orvostudományi Egyetem
Kapcsolódó cikkek