Cégvilág

Túl drága lenne az elbocsátás: Gyakran megvárják a dolgozó felmondását

A válság, a leépítési-elbocsátási hullám nem érzékelhető a munkaügyi bíróságokon. Nemhogy növekedett volna, bizonyos területeken – többek között a munkaviszony-megszüntetéssel kapcsolatos jogvitákban – csökkent az ügyek száma.

A visszaesés jelentős, országosan 18 százalékos, azaz csaknem ezerrel kevesebb keresetet regisztráltak az előző évinél. Ezt Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke mondta a Világgazdaságnak. Megítélése szerint ennek legvalószínűbb oka a bizonytalanság.

A tapasztalatok azt mutatják, a csődközeli cégek nem igazán tudják, mit is tehetnének. A dolgozók elbocsátása, kifizetése óriási terhet jelentene számukra, ezért – kényszerből, esetenként rosszhiszeműségből –, ameddig csak lehet, nem csukják be a gyárkaput, kivárják, hogy a dolgozó szüntesse meg a munkaviszonyát.

Ők azonban szintén tanácstalanok. Többnyire a kifizetésre várnak, sokan úgy vélik, ha valóban bezár a vállalat, nincs miért bíróságra menni, miért tetéznék a veszteségeiket. A per ugyanis nagy kockázat, különösen tavaly február óta, amikor megszűnt a munkavállaló költségmentessége a munkaügyi jogvitákban.

Így, ha elveszti a pert, neki kell fizetnie nemcsak az „ellenfél” ügyvédi kiadásait, hanem a per kezdetekor le nem rótt illetékeket, a felmerült szakértői költséget és a tanú(k) díját is, ez pedig igencsak tetemes összegre rúghat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

munkaügy per handó tünde felmond dolgozó munkaadó
Kapcsolódó cikkek