Ma adta be pályázatát a gyergyószentmiklósi távhőrendszer rekonstrukciójára a Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt., áll a társaság közleményében. A település távhőszolgáltató cége, a GO S.a. szerdán, rendkívüli közgyűlésen dönt majd a beadott pályamű eredményességéről.

„A Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt. megkapta a gyergyószentmiklósi távhőszolgáltató társaság, a GO S.a. ajánlattételi felhívását, amely szerint ma délig kell ajánlatát leadnia. A GO S.a. augusztus 5-én tartandó rendkívüli közgyűlésén dönthet a pályázat eredményességéről. Gyergyószentmiklós Város Tanácsa, ahogy azt az RFV közzétette, pénteken tárgyalta a település távhőszolgáltatási rendszerének felújításával és hosszú távú üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat, és ennek eredményeként kérte fel a GO S.a.-t, hogy hozzon létre konzorciumot a távhőrendszer mielőbbi rekonstrukciójára. A felek a bevételekből a bevitt arányában részesednek, a távhő szolgáltatást továbbra is a GO S.a. végzi majd.” – mondta Soós Csaba, az RFV Nyrt. igazgatóságának elnöke.



A városban a távfűtési rendszer mintegy egynegyede korszerűsített, bár műszakilag túlméretezett – emiatt a lehetségesnél rosszabb hatásfokú. A rendszer többi része elavult, gazdaságtalan és jelentős biztonsági kockázatokkal terhelt. Június elején a gázszolgáltató beszüntette a szolgáltatást, aminek eredményként jelenleg nincs használati melegvíz a város mintegy 2700 lakásában. Beadott, és elbírálásra váró uniós vagy állami pályázata nincs a városnak.

Műszaki értelemben a megoldás egyértelműen a teljes rekonstrukció – azaz egy új távfűtési rendszer kiépítése. A fűtési szezon kezdetéig összességében mintegy 24 megawatt (nagyobbrészt biomassza alapú) kazánteljesítmény kiépítését illetve felújítását, 220 kishőközpont beépítését, közel 12 kilométer szigetelt távfűtő vezeték lefektetését kell megoldani. A beruházó felelőssége a csaknem nyolcezer ember lakásának fűtése.

A közgyűlés várhatóan szerdán dönt az együttműködés részleteiről, így a szerződéseket legkésőbb ezen a napon kell megkötni. „Korábban többször találkoztunk és egyeztettünk a tanács tagjaival. Mindenki számára világossá tettük, hogy a politikai döntést az RFV szakmailag csak akkor vállalhatja fel, ha a város tanácsosai egyhangúlag támogatják az együttműködést. Az egyhangú támogatás –tekintet nélkül a politikai erőviszonyokra – az előzetes szakmai egyeztetéseken kialakult, ugyanakkor a befektetők által biztosított tőke hosszú távú megóvása szükségessé teszi, hogy ez a teljes konszenzus a GO S.a. közgyűlésén támogató szavazatokban is megmutatkozzon.” – mondta Soós Csaba.

Regionális Fejlesztési Vállalat Nyrt.

Az RFV Nyrt. az eddigi egyetlen Budapesti Értéktőzsdén jegyzett ESCO („Energy Saving COmpany”) típusú energiahatékonysági szolgáltatásokat nyújtó társaság. A vállalat hatékonyságnövelő projektjein keresztül energiaköltséget takarít meg azzal, hogy rekonstrukciós fejlesztéseket hajt végre, majd hosszú futamidőn keresztül karbantartja és üzemelteti a rendszereket. A megtérüléstől függően jellemzően 12-15 év szerződéses időtartam alatt a beruházás során létrehozott eszközökkel nyújt energetikai szolgáltatásokat. A társaság ügyfelei között önkormányzatok, önkormányzati és állami intézmények találhatók meg. Az RFV Nyrt. működési területei a hőszolgáltatás – fűtéskorszerűsítés, távhőszolgáltatás, panelházak energetikai korszerűsítése, közvilágítás, konyha energetika, és kutatás-fejlesztés.