Az orosz búza exportjának december 31-ig tartó tilalma miatt az árupiac kénytelen lesz huzamosabb ideig szembesülni a korábban soha nem látott rekordárakkal – derül ki a Saxo Bank legfrissebb elemzéséből. A piaci félelmek miatt a múlt héten a búza ára Chicagóban mintegy 80 százalékos emelkedéssel 23 havi csúcsot döntött meg, ezt követően, az orosz búza kivitelének tilalma hatására az árfolyam még tovább növekedett.
Az orosz exporttilalom bevezetésének oka, hogy a Fekete-tenger környéki termőterületen az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb aszálya tombol. A bejelentés meglepetésként érte a piacot, hiszen sokan úgy vélték, hogy az exporthoz szükséges mennyiséget Oroszország az állami készletekből fogja fedezni. A SovEcon agrárpiaci elemzőcég legfrissebb prognózisa szerint az orosz gabonatermés az elmúlt időszakban tapasztalható szokatlan szárazság miatt az idén akár 60 millió tonna alá is eshet. Amennyiben az elemzői – 70-75 millióról 59,5-63,5 millió tonnára módosított – előrejelzések teljesülnek, az a 2009-es 97,1 millió tonnás terméseredményhez képest 37,1 százalékos csökkenést jelent majd – ez árnövekedést gerjeszthet az uniós piacon.
„Az oroszországi gabonaexport-tilalom, valamint a rossz termésről érkező hírek minden bizonnyal befolyásolják az uniós árviszonyokat, mivel azok javítják az egyes tagországok – elsősorban Francia- és Németország – értékesítési pozícióit az észak-afrikai piacon” – mondta Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Hozzátette: noha Magyarország nem függ közvetlenül az orosz gabonapiactól, hiszen oda nem exportálunk és nem is importálunk onnan terményeket, közvetetten nálunk is hozzájárulnak ahhoz, hogy az árak az utóbbi időben jelentősen emelkedtek: az előző évi 30–32 ezer forintos tonnánkénti árhoz képest most 48–51 ezer forint között alakulnak. Noha az általános szakértői konszenzus szerint a búzaárrobbanáshoz nagymértékben hozzájárult a nemzetközi spekuláció és a hiánypszichózis is, kétségtelen, hogy a hazai termésátlag jelentősen csökkent: az idén mindössze 3,2 millió tonna volt – ez 3 százalékkal kisebb, mint 2009-ben és 11 százalékkal alacsonyabb az elmúlt öt év átlagánál. VG