Cégvilág

Élénkülő kereslet a tematikus logisztikai parkok iránt

A korábban prognosztizált piaci folyamatokat támasztják alá a Trilak és a FedEx Trade Networks bérleti szerződéskötései az Airport City Logisztikai Központban. A felmérések szerint a logisztikai piac talpra állása, ha lassan is, de megindult, és elsősorban a tematikus logisztikai ingatlanokra fókuszálnak a bérlők.

„Mind a magyar, mind a regionális logisztikai piacról érkező hírek szerint a talpra állás kezdetét vette a régióban. A kereslet élénkülésével párhuzamosan pedig az elmúlt két évben megugrott üresedés mérséklődésére számítunk. Véleményünk szerint idén Magyarországon mintegy 120 ezer négyzetméter új fejlesztést adhatnak át, és hasonlóan alakulhat a bérlői aktivitás is: 120-150 ezer négyzetméter raktárterület bérbeadása várható.” – mondta Lovro Adrienn, az ABLON Group magyarországi ügyvezető igazgatója.

A felmérések szerint a bérleti díjak már az év elején elérték a mélypontot, így a fejlesztőknek más „eszközök” után kellett nézniük, hogy attraktívvá tegyék a leendő bérlők szemében, elsősorban a fejlesztés alatt álló logisztikai parkokat. Általános trend ugyanis a piacon, hogy a bérlők, egy komolyabb visszaesést követően elsősorban a ’tematikus’, azaz a repterek, kikötők, vagy különleges adottságú csomópontok vonzáskörzetében épített, magas minőségű létesítményeket keresik.

Ezt támasztja alá a Ferihegyi repülőtér, és az M0-ás autópálya közelében található Airport City Logisztikai Központ idei teljesítménye is. A beruházás első ütemében elkészült 8 300 négyzetméter raktár-, és csaknem kétezer négyzetméter irodaterületre ugyanis a napokban akasztották ki a megtelt táblát, miután a Trilak Festékgyártó Kft. több mint háromezer négyzetmétert vett bérbe a Logisztikai Központban. A társaság a tervek szerint októberben költözik be az Airport City-be. Szintén idén kötött szerződést még az első ütemre a JAS Cargoways is.

„A PPG konszern érdekeltségi körébe tartozó társaságunk főként az ABLON rugalmassága és a speciális műszaki kialakítások, így például a magyar szabványoknál szigorúbb követelmények átvétele, és alkalmazhatósága, az igen magas szintű tűzvédelmi rendszer, valamint a kedvező lokáció miatt választotta az Airport City C épületét.” – mondta Csernák Tamás, a Trilak Festékgyártó gazdasági igazgatója.

A fentiek miatt az ugyancsak a napokban aláíró FedEx Trade Networks irodaigényét már csak az Airport City második ütemében tudta az ABLON biztosítani. Az amerikai logisztikai társaság magyarországi szállítmányozási részlege, a Fedex Trade Networks a napokban nyitja meg irodáját, ami mellé a jövőben várhatóan logisztikai ingatlanrészt is bérelhet. Az Airport City második ütemeként 9 300 négyzetméter bérbe adható területet hozott létre az ABLON. A tavaly átadott épületben elsőként a Ceva Logistics jelent meg 1 300 négyzetméter kibérlésével.

„A regionális piacokon változatos a kép. A gazdaságilag igen erős lengyel piacon az elemzők szerint mindenképpen a bérlői igények növekedése várható. Az első félévben mintegy 580 ezer négyzetméter bérlemény talált gazdára Lengyelországban, ezzel kismértékben csökkent az üresedési ráta. Ezzel szemben a román piacon – amely ugyan viszonylag kicsi – még várat magára a fellendülés: az első félév eredményei inkább stagnálásról számoltak be.” – tette hozzá Lovro Adrienn.

airpirt city logisztikai központ FedEx ablon trilak lovro adrienn
Kapcsolódó cikkek